Güney Kore'nin üçüncü büyük partisini seçim endişesi sardı


Güney Kore'nin üçüncü büyük partisi Halkın Partisi, Hyundai tarafından kurulan Birleşik Halk Partisi ile aynı kaderi paylaşmasından endişe ediliyor. Hyundai'nin kurucusu Chung Ju-yung, Birleşik Halk Partisi'ni kurmuş, seçimde istediği sonucu alamayınca siyasi yaşamına son vermişti.

Güney Kore'de genel seçimlere bir hafta kaldı. Tüm partiler son hazırlıklarını yapmaya devam ederken, seçimlere 2 ay kala kurulan ve ülkedeki üçüncü büyük parti Halkın Partisi'nin seçimlerde nasıl bir sonuç elde edeceği merak ediliyor. Ana muhalefet partisinden ayrılanların kurduğu partinin lideri, ürettiği anti-virüs programı ile Güney Kore'nin Steve Jobs'u olarak bilinen Ahn Cheol-soo. Ahn'ın 2 yıl sonra yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine hazırlık için kurduğu parti, eskiden Hyundai'nin kurduğu Birleşik Halk Partisi'ni hatırlattı.

1992 yılında, genel seçimlere 2 ay kala Hyundai'nin kurucusu Chung Ju-yung, Birleşik Halk Partisi adında bir parti kurmuş ve genel seçimlere girmişti. Ahn'ın partisi gibi yeşil renk kullanıp, parti isminde "halk" ibaresini kullanan Hyundai'nin kurucusu Chung, 31 vekille meclise girmişti. Fakat sonraki yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde yüzde 15 oy alınca, siyasi yaşamına son vermişti.

Güney Koreli siyaset uzmanları, Ahn'ın partisinin de bu seçimlerde 30 ila 40 arasında vekil çıkaracağını ve bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerini kaybettikten sonra siyasete son vereceğini öngörüyor. Bazı analizciler ise Ahn'ın gelecek devlet başkanlığı seçimlerinde muhalafetin çatı adayı olarak seçimlere gireceğini düşünüyor. Her ne kadar partisi güçlü olmazsa da, Ahn'ın imajından dolayı Halkın Partisi seçimlerde en çok konuşulan parti durumunda. Halkın Partisi'nin Hyundai ailesinin kurduğu Birleşik Halk Partisi ile aynı kaderi paylaşıp paylaşmayacağı ise merak konu. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Kore'nin üçüncü büyük partisini seçim endişesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER