Güney Kore yarın sandığa gidiyor


Güney Kore'de yarın 20'inci Genel Seçimler yapılacak.

Güney Kore halkı, milletvekillerini seçmek için yarın sandık başına gidecek. 300 koltuklu parlamento için yarışan 994 aday yarınki seçim sonuçlarını dört gözle bekliyor. Genel Seçimlere toplam 21 parti katılıyor. Ancak sadece iktidardaki Saenuri(Yeni Dünya) Partisi, ana muhalefet Birlikte Demokrasi Partisi, Halkın Partisi ve Adalet Partisi'nin meclise vekil göndereceği tahmin ediliyor. Saenuri Partisi muhafazakar bir parti iken, diğer 3 parti ise liberal ve sol görüşlere hakim. Halkın Partisi ise seçimlere 2 ay kala, Birlikte Demokrasi Partisi'nden ayrılanlar ile merkeze yakın sağcıların kurduğu bir parti.

Vekillerin yaşlarına bakıldığında yüzde 70'inden fazlası 50 yaşının üstünde; 20 aday da 30 yaşının altında. Seçime katılanların yüzde 10'nu ise kadın.

Öte yandan seçime girenlerden 193'ü halihazırda milletvekili. Güney Koreli milletvekillerinin eğitim durumları yüksek olması dikkat çekiyor. 994 adaydan 472'si yani yüzde 50'si master veya doktora mezunu. Üniversite mezunu olmayanlar ise sadece yüzde 10 seviyesinde.

Güney Kore'nin tümü, tek adayın kazanabildiği 253 adet dar seçim bölgesine bölünmüş durumda. Öte yandan her parti 'Ülke Geneli Vekil Aday' listeleri yayınlayarak, seçimlerden aldığı oy oranı kadar 47 kişilik ülke geneli vekil kontenjanına kendi partisinden meclise adaylarını gönderecek.

Seçim bölgelerinden seçilebilmek için herhangi bir baraj söz konusu değilken, ülke geneli vekil kontenjanından meclise girebilmek için söz konusu partinin en az yüzde 3'lük seçim barajını geçmesi lazım.

Koreliler yarın sandık başında iki oy kullanacak. Vatandaşlar hem kendi seçim bölgesi için, hem de partilerin ülke geneli vekil adayları için oy kullanacak. Böylelikle Koreliler, sempati duyduğu partinin kendi bölgesindeki adayından haz almaması durumunda, hem beğendiği aday için hem de sempati duyduğu parti için 2 ayrı oy kullanabilecek. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Kore yarın sandığa gidiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER