Güneydoğu'da Avrupalı heyetlere gözlem yaptırılmıyor

Güneydoğu'da Avrupalı heyetlere gözlem yaptırılmıyor

Seçimleri izlemek için Avrupa'nın birçok ülkesinden Türkiye'ye gelen yabancı heyetlerin Güneydoğu illerinde çalışmalarına engel olunduğu belirtildi.

Alınan bilgiye göre, aralarından Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin yanı sıra İtalya, Fransa, İsveç, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerdeki parti temsilcilerinden oluşan heyetlere birçok yerde sıkıntı çıkartıldı. Bazı yerlerde heyetler kovulurken, bazı yerlerde gözaltına alınmalar yaşandı.

Türkiye genelinde seçimleri takip etmeye çalışan yabancı heyetlere özellikle Güneydoğu illerinde büyük sıkıntılar çıkartıldığı belirtildi. Aralarında HDP, DTK'nın da bulunduğu bazı parti ve grupların daveti üzerine Türkiye'ye gelen yaklaşık 300 kişilik gözlem heyeti ülke genelinde seçimleri takip ediyor. Bu heyetin yanı sıra AGİT uzmanları da çalışmalarını sürdürüyor. Heyetlere ayrılan gözlemciler Fransa Sol Parti, Fransa Komünist Partisi, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu, Katalan Meclisi parlamenterleri, Bask Aralar Partisi, Almanya Sol Partisi, Kıbrıs AKEL Partisi, Avrupa Parlamentosu Birleşik Sol Parti (GUE/NGL), İtalya Sendikalar Konfederasyonu (COBAS), Norveç Sosyalist Partisi, Norveç Kızıl Parti, Danimarka Sosyalist Halklar Partisi, Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak Partisi, İsveç Sosyal Demokrat Parti, İsveç Sol Partisi, İngiltere'den avukat ve sivil toplum temsilcileri ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminden Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) temsilcileri ile sendikacılar, yerel yöneticiler, avukatlar, gazeteciler, akademisyenler ve öğrencilerden oluşuyor.

DİYARBAKIR AP HEYETİ KOVULDU, ŞOFÖRLERİ DARP EDİLDİ

Oy verme işleminin başlamasıyla belirledikleri il ve ilçelere giden yabancı heyetlerin engellendiği belirtildi. Alınan bilgiye göre, Diyarbakır'ın Sur ilçesi Karabaş köyünde AP milletvekillerinden oluşan bir heyet AK Partililer tarafından kovuldu. İddialara göre, AK Parti milletvekili adaylarının akrabaları heyete müdahale ederek gözlem yapmalarını engelledi. Heyetin şoförü darp edildi. Çermik'e giden bir heyetin de yine AK Partililer tarafından engellendiği belirtildi.

BATMAN'DA ALMAN HEYETİNİN OKULLARA GİRMELERİNE İZİN VERİLMEDİ

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) temsilcilerinden oluşan 3 kişilik heyet ile tercümanları gözaltına alındı. Dicle'nin Yokuşlu köyünde ise bir İtalyan, bir ABD ve 2 Tayvan'lıdan oluşan heyetin tercümanı Ramazan Tunç gözaltına alındı. Tercümanı gözaltına alınan heyet köyde uzun süre beklemek zorunda kaldı. Batman'da ise Almanya'dan gelen heyetin okullara girmelerine izin verilmedi. Sason ve Kozluk ilçesinde giden ikince Alman heyetinin şoförü gözaltına alındı. Şırnak'ın Uludere ilçesinde İsviçreli gözlemci heyeti ile Silopi ve Güçlükonak'ta bulunan heyetlerin de engellendiği ve gözlem yapmalarına izin verilmediği öğrenildi.

7 HAZİRAN'DA BÖYLE BİR SIKINTI YAŞANMAMIŞTI

Bu arada 7 Haziran seçimlerinde Türkiye'ye gelen ve bölgede gözlem yapan yabancı heyetlerin böyle bir sıkıntı yaşamadıkları öğrenildi. 7 Haziran'da AGİT ağırlıklı olmak üzere onlarca heyet bölge illerinde seçimleri takip etmiş ve rapor hazırlamıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Güneydoğu'da Avrupalı heyetlere gözlem yaptırılmıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER