Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, jammer'lı toplantı yaptı


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler başkanlığında ilk toplantısını yaptı. Toplantının başında komisyondan basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Görüntü alınmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. Toplantı salonuna dinlemelere karşı sinyal kesici (jammer) cihazı da yerleştirildi.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, 17.04.2014 tarihli ve 6532 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 12'nci maddesi ile 01.11.1983 tarihli ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilatı Kanunu'na eklenen Ek 2'nci madde uyarınca kuruldu.

Komisyon, söz konusu Kanun ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ve denetim görevini haiz bir ihtisas komisyonu. Komisyon, 17 üyeden oluşuyor. Üyelerin 10'u Adalet ve Kalkınma Partisi Grubuna, 4'ü Cumhuriyet Halk Partisi Grubuna, 1'i Milliyetçi Hareket Partisi Grubuna ve 2'si de Halkların Demokratik Partisi Grubuna mensup. Komisyon, İçtüzüğün 24. maddesi uyarınca kendi üyeleri arasından başkan, başkanvekili, bir sözcü ve bir kâtip seçiyor.

Komisyon görüşmeleri kapalı oturumla yapılıyor ve bu oturumlarda Komisyon üyeleri, ilgili bakanlar, görevli hükümet temsilcileri ve Komisyonda görev yapan yasama uzmanları ile stenograflardan başkası bulunamıyor. Komisyon çalışmalarına ilişkin bilgi ve belgelerin saklanmasında ve korunmasında gizlilik esas. Komisyon görüşmelerine katılanlar ile bu görüşmelere herhangi bir suretle vâkıf olanlar, Komisyon çalışmaları ve görüşülen konular hakkında hiçbir açıklama yapamıyor ve bunları sır olarak saklamakla yükümlü.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonunun görevleri ise şöyle: Başbakanlıkça; MİT Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen güvenlik faaliyetlerine ve istihbari nitelikteki faaliyetlere ilişkin olarak hazırlanacak yıllık raporlar üzerine hazırlanacak ve mart ayı içinde Komisyona sunulacak yıllık rapor hakkında, raporun kendisine intikalinden itibaren doksan gün içinde inceleme ve görüşmelerini tamamlayarak bir rapor hazırlamak ve raporu bu süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunmak.

Millî güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak, Güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek, Kendi faaliyetlerine ilişkin rapor hazırlamak, Güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini ve bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirmek. CİHAN
<< Önceki Haber Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, jammer'lı toplantı yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER