Hakimlerin tutuklanmasına hukukçulardan büyük tepki

Hakimlerin tahliye kararından dolayı tutuklanması yargı dünyasını şoke etti. Yargıtay eski Başkanı Hikmet Sami Selçuk “Yargı yası tutuyorum. Utanç verici böyle bir durumla hiç karşılaşmadım” dedi.

Hakimlerin tutuklanmasına hukukçulardan büyük tepki

Adalet Bakanı eski Hikmet Sami Türk, Türkiye’de yargı bağımsızlığının bittiğini söyledi. Özbudun ise “Kabul edilemez” ifadelerini kullandı

Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk hâkimlerin verdikleri karardan dolayı tutuklanmasını sert ifadelerle eleştirdi. “Yargı yası tutuyorum” diyen Selçuk, “Şimdiye kadar utanç verici böyle bir durumla karşılaşmadım. 40 yıl yargıya emek veren bir insan olarak yaşananlar altında eziliyorum. Bu durum karşısında ne söyleyeceğimi bilemiyorum” ifadelerini kullandı.

KİRLETİYORLAR

Hukuk adına şaşkınlık ve kaygı içinde olduğunu belirten Selçuk, “Ben bir Türk olarak hep kıvanç duydum. Ama böyle bir kıvancı kirletiyorlar. Toplum adına böyle bir yargıya sahip olmanın sıkıntısını yaşıyorum” dedi.

Yargının problemlerine dikkat çeken Selçuk, Cumhuriyetin 100’üncü yılına yaklaşıyoruz doğru dürüst bir yargı kuramadık. Yansız ve nesnel insanlar oturup bu yargı nasıl olmalı diye konuşup çözüm aramalıdır” diye konuştu.

ŞANTAJ YAPAMAZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yargıya talimat iddialarına da değinen Selçuk, “Devletini yönetenler, yargı bazı kişilerden talimat aldı derse derhal onu ilgili gerekli bilgi ve belgeleri Başsavcılıklara duyurmak zorundadır.  Meydanlarda şantaj olarak kullanamaz. Zira öyle bir su işlendiyse kamusal suçtur, özel suç değildir. TCK’nın maddesi açıktır ihbar edilmezse suç işlemiş olurlar” dedi. Selçuk sözlerini şöyle sürdürdü:

ÖZGÜR KARAR OLMAZ

“Hâkimler kararlarından dolayı asla tutuklanamazlar. Yanlış kararlar yine yargı içinde düzeltilir. Hâkimlerin her verdiği yanlış karar için tutuklanması gündeme gelirse hâkimler özgür bir şekilde karar veremezler.”

ÖZBUDUN: KABUL EDİLEMEZ

Anayasa Profesörü Ergun Özbudun da yaşananları kabul edilemez olarak yorumladı. Özbudun şu ifadeleri kullandı: “Bir hâkimin herhangi bir dosyada verdiği kararından ötürü tutuklanması kabul edilemez. Kesinlikle yadırgatıcı bir durumdur.”

TÜRKİYE'DE YARGI BAĞIMSIZLIĞI BİTTİ

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise hâkimlerin tutuklanmasıyla Türkiye’de yargı bağımsızlığının bittiğini söyledi. Hakimlerin verdikleri karardan ötürü tutuklanamayacaklarına dikkat çekti.

BÜYÜK DARBE

Türk, “Böyle bir şey ne Cumhuriyet tarihinde ne de dünya tarihinde görülmemiştir. Hakimler Anayasa’ya ve vicdani kanaatlerine göre karar verirler. Verdikleri karardan ötürü bir yaptırımla karşılaşıyorlarsa o ülkede yargı bağımsızlığı diye bir şey kalmamıştır” dedi. Hâkimlerin tutuklanmasını yargıya darbe olarak nitelendiren Türk, “Bu olay yargıya indirilmiş büyük bir darbedir. Anayasa ve hukuk devletine aykırı çok vahim bir durumla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Bugün
<< Önceki Haber Hakimlerin tutuklanmasına hukukçulardan büyük tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER