Hakimlerin tutukluluğuna devam kararının altından bakın kim çıktı!

Kararları yüzünden cezaevine konulan hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'in tutukluluk incelemesinden skandal çıktı.

Hakimlerin tutukluluğuna devam kararının altından bakın kim çıktı!

Tutukluluğun devamına karar veren mahkemenin bir üyesinin daha önce AKP'de yöneticilik yaptığı belirlendi. Zaman'dan Yakup Çetin'in haberine göre, Avukatlıktan hakimliğe bir yıl önce geçen Abdullah Boyalı'nın hukuk bürosunu 2011'de açan isim de dikkat çekici: Vecdi Gönül...

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile 62 polisin tahliye edilmesi yönünde karar verdiler' diye cezaevine gönderilen iki hakim hakkında önemli gelişmeler yaşanıyor. İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer'in aylık tutukluluk incelemesinin ikincisi geçen hafta yapıldı. Haklarında hiçbir somut suç delili bulunmamasına rağmen şablon ifadelerle tutukluluğa devam kararı verildi. Duruşmayı yürüten Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin altından ise hukuk skandalı çıktı. Mahkemenin üye hakimlerinden Abdullah Boyalı'nın yakın zamana kadar AKP'nin Antalya il yönetim kurulu ve Demre ilçe teşkilatında görev yaptığı belirlendi. Bir yıl önce avukatlıktan hakimliğe geçen Boyalı'nın mahkemede görevlendirilme süreci de dikkat çekici.

Her şey hakimler hakkındaki ilk tutuklama kararının Bakırköy 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yazılıp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde uygulandığının ortaya çıkmasıyla başladı. İlgili mahkemeye hazır halde gönderilen kararın, hakimlerin yüzüne okunmadan önce Bakırköy Adliyesinde görevli bazı yargı mensupları arasındaki Watshapp grubunda paylaşıldığı belirlendi. Tutuklu hakim Metin Özçelik eşi aracılığıyla bu durumu Twitter üzerinden deşifre etti ve skandalda adı geçen mahkeme başkanı Asuman Yetişkin ile üye hakim Şebnem Karaboduk'tan açıklama beklediğini vurguladı. Başka yerden gelen kararla tutuklamaya imza atan hakim Karaboduk geçtiğimiz günlerde yayınlanan yaz kararnamesiyle Ankara'ya tayin edildi. Karaboduk'un yerine bir yıl önce avukatlıktan hakimliğe geçen Abdullah Boyalı görevlendirildi. Tutuklu hakimlerle ilgili önceki gün yapılan ‘aylık tutukluluk değerlendirme duruşması'nda da Abdullah Boyalı görev aldı. Hakimlerin tutuklu kalması yönünde görüş bildiren Boyalı'nın adı, eski CHP'li Emine Ülker Tarhan'ın geçtiğimiz yıl kamuoyuna açıkladığı AKP'li yargı mensupları listesinde de yer alıyordu. Boyalı'nın avukatlık bürosunun 2011'deki açılışı da siyasi kimliği konusunda önemli işaretler veriyor. Açılışa dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve o dönem AKP Antalya il başkanı olan Mustafa Köse (7 Haziran'da milletvekili seçildi) katılıyor.

Erdoğan 'HSYK' dedi, HSYK özür diledi

Tutuklu hakim Mustafa Başer'in avukatı Celal Sis, mahkeme üyesinin eski AKP yöneticisi olmasını ‘hukuk faciası' sözleriyle değerlendirdi. Tutuklama kararının siyasi olduğunun bir defa daha ortaya çıktığını ifade eden Sis “Aynı mahkemede daha kıdemli bir üye var. Ancak hakimlerin tutukluluk durum değerlendirme duruşmasına 1 yıl önce hakimliğe başlayan kıdemsiz bir üye katılıyor. Üstelik bu kişi daha önce iktidar partisinde yöneticilik yapmış.” dedi.

Mustafa Başer ve Metin Özçelik'in verdikleri karar Silivri Cezaevi'nde tahliyeleri gündeme getirince, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan HSYK'nın hakimlere müdahale etmede geciktiğini söylemişti. Hakimleri açığa alan HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz ise geç kaldıkları için özür dilemişti. ZAMAN
<< Önceki Haber Hakimlerin tutukluluğuna devam kararının altından bakın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER