HalkBank vazgeçti

Halk Bankası, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı özel durum açıklamasında kendilerine verilen katılım bankası kuruluş izninin iptali için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na başvurduğunu duyurdu.

HalkBank vazgeçti

17 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete'de yer alan bilgilere Halk Bankası'nın kuracağı katılım bankasının sermayesi 1 milyar lira olacaktı. Kuruluş izni alındığının ve kuruluş izni alınan katılım bankasına tüzel kişilik kazandırma çalışmalarına devam edildiğinin kamuoyu bilgisine sunulduğunun hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bankamızca, ileride yeniden değerlendirmek üzere bu aşamada; BDDK'dan alınan kuruluş izninin iptal edilmesi için adı geçen Kuruma müracaat edilmiştir.”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), 17 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararıyla Halk Bankası'na katılım bankası kurma izni verildiği duyurulmuştu. Kurul Kararı'nda, “Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) 4'üncü maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik aynı maddenin ikinci fıkrasında verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7'nci ve 8'inci maddeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6'ncı maddesi ve Yönetmeliğin 8'inci maddesinin (7) numaralı fıkrası uyarınca kurucu ortaklar T. Halk Bankası A.Ş., Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Halk Portföy Yönetimi A.Ş., Halk Finansal Kiralama A.Ş., Bileşim Alternatif Dağıtım Kanalları ve Ödeme Sistemleri A.Ş. tarafından Türkiye'de 1 milyar Türk Lirası sermayeli katılım bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.” ifadesine yer verilmişti.

Ancak Halk Bankası, katılım bankası kurma işinden daha yolun daha başında vazgeçti. Geçtiğimiz gün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen yazıyla kuruluş izninin iptal edildiği duyuruldu. Bankanın KAP'a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bilindiği üzere ilgide kayıtlı özel durum açıklamaları aracılığıyla Bankamız bağlı ortaklığı şeklinde kurulmasına karar verilen katılım bankasının kuruluşuna ilişkin olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) kuruluş izni alındığı ve kuruluş izni alınan katılım bankasına tüzel kişilik kazandırma çalışmalarına devam edildiği kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Bankamızca, ileride yeniden değerlendirmek üzere bu aşamada; BDDK'dan alınan kuruluş izninin iptal edilmesi için adı geçen Kuruma müracaat edilmiştir.”

Zaman

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER