Haşim Kılıç: Ülkeye hizmet sadece siyasi partilerle olmaz

Haşim Kılıç: Ülkeye hizmet sadece siyasi partilerle olmaz

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ülkeye hizmet etmenin sadece siyasi partilerle olacağına inanmayan birisi olduğunu söyledi. Kılıç, "Bunu siyasi partileri küçültme veya itibarsızlaştırma anlamında söylemiyorum. Siyasi partiler bu ülkenin vazgeçilmez değerleridir. Siyasi partiler sorunların çözüm merkezidir. Sessiz kaldığım eleştirilerini de hak etmiyorum." dedi.

Özgürlük Araştırmaları Derneği'nin konferansına katılan Haşim Kılıç, gazetecilerin sorularını cevapladı. Siyasete girecek misiniz? Sorusuna cevap veren Kılıç, "Ülkeye hizmet etmenin sadece siyasi partilerle olacağına inanmayan birisiyim. Bunu siyasi partileri küçültme veya itibarsızlaştırma anlamında söylemiyorum. Siyasi partiler bu ülkenin vazgeçilmez değerleridir. Siyasi partiler sorunların çözüm merkezidir. Ancak ben şu anda Anayasal Adalet Platformu adı altında ülkemize hizmet etmek üzere hukuksal sorunların, ülke meselelerini inceleyen, araştıran, analiz eden bir merkez oluşturmaya çalışıyoruz. Bundan sonra hizmeti o çatı altında yürütmeye çalışacağım. Şu an herhangi bir siyasi proje gözükmüyor. Siyasi rakip olarak ortada gözükmeyeceğim. Dün, benim bir siyasi partiye bayrak açtığım değerlendirmeleri yapıldı. Öyle bir kulvarda değil, platform içerisinde devam edeceğim." diye konuştu.

Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili haberlere yayın yasağı getirilmesi konusunda görüşleri sorulan Kılıç, "Devam etmekte olan bir süreç var. Yaşananlar, olaylar nedir yakından bilmediğim için salt hukuk kurallarıyla değerlendirilerek burada hukuksuzluk var ya da yok şeklinde bir sonuca varmanın çok da doğru olmayacağına inanıyorum. Bu konuda veriler ortaya konursa değerlendirmesi yapılır. Soruşturmanın sağlığını bozmama kaydıyla değerlendirmeler yapılabilir ama soruşturmayı yanlış yönlere sevk edecek, soruşturmanın etkinliğini azaltacak bir takım değerlendirmeler yapılması şüphesiz ki kamu yararı adına çok da arzu edilmez." ifadelerini kullandı.

SESSİZ KALDIĞIM ELEŞTİRİLERİNİ HAK ETMİYORUM

Siyasi gündemde sessiz kaldığı eleştirilerine cevap veren Kılıç, "Yargı organları içerisinde özellikle bizim kuruluş yıldönümlerinde Türkiye'deki olan olayları değerlendiren, düşüncesini en net ve belki de bir kesimi rahatsız edecek biçimde açıklayan bir yargı başkanı olarak bildiğini düşünüyorum. O nedenle sessiz kaldığım konusundaki eleştirileri hak etmiyorum." dedi.

Digitürk'ün 7 kanalı platformdan çıkarmasıyla ilgili soruya cevap veren Kılıç, "Bu konuda RTÜK'ün verdi bir karar var. Bu değerlendirmenin isabetli olduğunu ifade edebilirim. Her şey ortada. Anayasa'da ifade özgürlüğünün ne şekilde kısıtlanacağı, haber alma özgürlüğünün ne şekilde engelleneceği açıkça belirtilmiştir. Bu şartları taşımayan her şey şüphesiz ki hukuksal olarak nitelendirilemez. Ben olayı böyle değerlendiriyorum." şeklinde konuştu.

YASALAR İNTİKAM ARACI OLARAK KULLANILMAMALIDIR

Kılıç, görüşünü ve düşüncesini ifade edenlerin, tweet atanların cezaevine gönderilmesiyle ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Eğer siyaset ülke gündemine sahip olmazsa, o konuda gerekli çözümleri üretemezse şüphesiz ki bunun sonunda demokratik dışı güçler devreye girecektir. Ve onlar güçlenecektir. Yasaların belli şartlar içerisinde kullanılarak belli ideoloji ve düşüncelere hizmet etmek üzere onu güvence altına almak üzere istismar edildiği ve kullanıldığını ifade etmek üzere bu örneği verdim. Geçmişte 163 ve 312. Madde bazı kesimleri susturmak amacıyla kullanıldı. Hem de çok kötü kullanıldı. Bundan dolayı toplumda açılan yaraların hafızalardan silinmediğini görüyoruz. Bugün de bunu anımsatan bazı örnekler var. Bunların doğru olmadığını söylüyorum. Yasalar intikam aracı olarak ya da siyasi bir takım hedefleri ve ideolojileri gerçekleştirme amacıyla kullanılmamalıdır."
CİHAN
<< Önceki Haber Haşim Kılıç: Ülkeye hizmet sadece siyasi partilerle olmaz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER