Havaalanının uçuşa kapalı olması Nijer'de yabancıları tedirgin etti


Niamey'de pazar günü gerçekleştirilen seçimler öncesi uçuşa kapanan havaalanı hâlâ açılmadı. Her seçim öncesi sınırlar ve havaalanının kapatıldığı ülkede uçuşların gerçekleştirilememesi yabancılar arasında tedirginliğe sebep oldu.

Seçim öncesi ülkeye gelen yabancılar yurtdışına çıkış için çözüm olarak, karayolu ile komşu ülkelere gidip oradan uçağa biniyor.

Seçimin kesin sonuçlarının Cuma günü açıklanacağı ilan edilen Nijer'de havaalanı çalışanlarının bağlı olduğu sendika da greve gitme kararı aldı. Çalışanların 26 Şubat-3 Mart arası grev yapacak olmasının ülkede ciddi sıkıntılara sebeb olacağı yorumlarını beraberinde getirdi.

Öte yandan Afrika Birliği ve Batı Afrika Barış Ağı (WANEP) de dahil olmak üzere birçok gözlemci organizasyon seçimlerin Pazartesi gününe sarkmasına rağmen sakin ve huzurlu bir ortamda sona erdiğini açıkladı.

Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu'nun (CENI) açıkladığı yüzde 30'u sayılan geçici oylara göre mevcut Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou yüzde 40,18 oranında oy alırken, en yakın rakibi Hama Amadou ise yüzde 29'da kaldı. En güçlü muhalif aday kabul edilen Hama Amadou, seçim kampanyasını hapisten yürüttü. Amadou, Kasım ayında Nijer'e döndükten hemen sonra insan ticareti suçundan tutuklanmıştı.

MUHALEFET: SONUÇLAR BU ŞEKİLDE GELMEYE DEVAM EDERSE SEÇİM ŞAİBELİDİR

Nijer muhalefet partileri, sonuçlar bu şekilde gelmeye devam ederse, seçimi tanımayacaklarını açıkladı. Başkan adaylarından Amadou Boubacar Cisse, "Mevcut iktidar halkı sindirmiştir ve oy sahtekârlığı yaparak iktidarını sürdürmeye çalışmaktadır. Bu
yüzden sonuçlar bu şekilde gelmeye devam ederse, bu seçim şaibelidir." dedi.

Mevcut Cumhurbaşkanı Issoufou seçim kampanyasını ikinci beş yıllık dönemde aşırı yoksulluğu azaltmak ve terör örgütü Boko Haram ile daha etkin mücadele etmek üzerine kurmuştu. Taraftarlarının 'aslan' diye hitap ettiği Issoufou Mahamadou kendisine yöneltilen dolandırıcılık suçlamalarının siyasi amaçlı olduğunu söyledi.

Seçimde milletvekili adayları Nijer meclisindeki 171 koltuk için yarışıyor. Ülkede kayıtlı yaklaşık 7,5 milyon seçmen bulunuyor.Cihan CİHAN
<< Önceki Haber Havaalanının uçuşa kapalı olması Nijer'de yabancıları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER