Havutça: Koalisyon kurulsun ya da kurulmasın 4 eski bakan yargılanacak

Havutça: Koalisyon kurulsun ya da kurulmasın 4 eski bakan yargılanacak

Yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan 4 eski bakanla ilgili TBMM'de kurulan Soruşturma Komisyonu'nun üyelerinden CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, koalisyon kurulsun ya da kurulmasın yolsuzluklara adı karışan Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar'ın mutlaka Yüce Divan'da yargılanıp hesap vereceklerini söyledi.

Ortaya konan deliller, tapeler, müfettişlerin raporları, sorgulamaları, komisyonda verilen ifadeler ve iddiaların mutlaka soruşturulması gerektiğini vurgulayan Havutçu, "17 ve 25 Aralık operasyonlarının araştırılması Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçim bildirgesinde yer alan en iddialı siyasal söylemlerinden bir tanesi. Bunu biz Genel Başkanımız, grup başkanvekillerimiz ve grup yönetimindeki arkadaşlarımızla değerlendirerek gereken adımı atacağız. Ekim ayında bununla ilgili bir adım atacağız. Bunun üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. İster koalisyon kurulsun, ister kurulmasın bunu mutlaka ve mutlaka ben şahsen Namık Havutça olarak gündeme getirilmesini sağlayacağım." dedi.

Yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan 4 eski bakanla ilgili TBMM'de kurulan Soruşturma Komisyonu'nun üyelerinden CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Cihan Haber Ajansı muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu. 17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu'nun Türkiye'nin siyasi tarihine girdiğini, iddiaları ve ortaya konulan belgeleri ile mutlaka hesaplaşılması gereken bir durum olduğunu vurgulayan Havutça, "Türkiye'nin bunu yok sayması mümkün değil. Bununla kesinlikle ve kesinlikle Türkiye yüzleşmek zorunda. 24. dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi siyasi irade ile bunun üstünü kapatmaya çalıştı." dedi.

Yeni konjonktürde Türkiye'de 17 Aralık yolsuzluğunun, rüşvetin, kaçakçılığın mutlaka ve mutlaka soruşturulacağını belirten Havutça, şu ifadeleri kullandı: "Bunun peşini asla bırakmayacağız. Hiçbir koşulda. İster koalisyon, ister koalisyon dışında, ister erken seçimden sonra, ister şimdi Türkiye'de yolsuzluğa karışanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar'ın mutlaka Yüce Divan'da yargılanıp bunun hesabını verecekler. Bundan kaçış yoktur. Ortaya konan deliller, müfettişlerin raporları ve sorgulamaları, ortaya konulan tapeler, komisyonda verilen ifadeler ve iddialar mutlaka soruşturulması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi'nde tabi ki kişilerin kendilerini savunma hakları olacaktır. Biz adil ve bağımsız bir yargılanma için ve bu milletin parasını çalanlar, bunların üstünün örtülmesi mümkün değil. Bunu mutlaka yargılanmasının yapılması gerekiyor."

EKİM AYINDA YOLSUZLUK VE RÜŞVET SORUŞTURMASIYLA İLGİLİ BİR ADIM ATACAĞIZ

Konu ile ilgili grup yönetiminde ve partinin ilgili kurullarında değerlendirmeler yaptıklarını anlatan Havutça, şunları kaydetti: "1 Ekim'den sonra hazır. Mesele bizim partimizin temel politikası. Seçim bildirgelerimizde ifade ettik. 2 maaş ikramiye bu partinin en önemli maddesi. Bunu bir iki milletvekili kanun teklifi vererek değil Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı imzası ile tüm milletvekillerinin imzası ile verilecek. Bu konuda 17 ve 25 Aralık operasyonlarının araştırılması da Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçim bildirgesinde yer alan en iddialı siyasal söylemlerinden bir tanesi. Bunu biz Genel Başkanımız, grup başkanvekillerimiz ve grup yönetimindeki arkadaşlarımızla değerlendirerek gereken adımı atacağız. Ekim ayında bulunla ilgili bir adım atacağız. Bunun üstünün örtülmesi ister koalisyon kurulsun, ister kurulmasın bunu mutlaka ve mutlaka ben şahsen Namık Havutça olarak gündeme getirilmesini sağlayacağım."

KOMİSYON KURULURSA ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDEN BİR SÜRECİN BAŞLAYACAĞINA EMİNİM

Medyada yer alan İran asıllı iş adamı Reza Zarrab'ın eski kuryesinin itirafları ile Gümrük Bakanlığı müfettişinin hazırladığı raporların yeni deliller kapsamında değerlendirilebileceğini anlatan Havutça, "Bu ifadeler ve Gümrük Bakanlığı müfettişinin hazırladığı raporlar yeni bir durumu ifade ediyor. Bunlar kuvvetli delil niteliğindedir. Konunun yeniden değerlendirilmesi gerekecektir. Belki başka deliller de çıkacaktır. Çünkü iktidarından baskısından korkup bazı şeyleri ortaya koyamayanlar yeni belgeler ortaya koyacaktır. Bazı bürokratlar yeni şeyler ortaya koyacaktır. Bu soruşturmanın yeniden açılması zorunlu hale gelecektir. Bu soruşturmanın açılması zorunludur ve açılması gerekir." diye konuştu.

7 Haziran sonrası oluşan Meclis aritmetiği ile birlikte yeni kurulacak soruşturma komisyonunun AKP karşısında 4 bakanın soruşturulması iradesi yönünde olacağını vurgulayan Havutça, şunları söyledi: "Oradan Anayasa Mahkemesi'ne giden bir sürecin başlayacağına eminim. Meclis'te kurulan komisyon bir yargılama komisyonu değil. Yargılamayı yapacak olan bu konuda uzmanlardan oluşan Anayasa Mahkemesi yani Yüce Divan'dır. Anayasa'ya göre o. Bir iddia varsa bağımsız mahkemeye gidilir. Komisyonun da bunu yapması gerekir. İnceleyip konuyu Anayasa Mahkemesi'ne intikal ettirir. Anayasa Mahkemesi'nde yargılama yapılması gerekir. Çünkü delilleri değerlendirecek olan onlardır. Orada sanıkların savunmaları yapacak olan avukatlardır, yargılanmanın orada olması gerekir. Meclis'in bu siyasi iradeyi gösterip Yüce Divan'a dosyaları sevk etmesi gerekir." CİHAN
<< Önceki Haber Havutça: Koalisyon kurulsun ya da kurulmasın 4 eski bakan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER