HDP adayı Özcaner: Kürtçe meali biz hazırladık, Erdoğan siyasete alet etti

HDP adayı Özcaner: Kürtçe meali biz hazırladık, Erdoğan siyasete alet etti

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Van milletvekili adalı Adem Özcaner, Kürtçe Kur'an mealinin kendilerinin hazırladığını ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'siyasete alet ettiğini' savundu. Özcaner, "Mevcut Kürtçe meali 90'lı yıllardan beri alimlerimiz ve seydalarımız tarafından medreselerde zaten hazırlanıp Diyanet'e sunulmuştu. Son zamanlarda yoğun baskı ve ısrarlardan dolayı bizim daha önce dört kez baskısını yaptığımız ve yıllardır ücretsiz olarak dağıttığımız bu yüce Kur'an mealini Diyanet mecburen kabul etti ve aynısını kendisi yayınladı. Yayınlaması bizi sevindiren bir gelişme buna karşı değiliz. Zaten biz Diyanet'in yayınlamasını arzu ediyorduk ve bu konuda da teşvik ediyorduk onları. Ancak Diyanet'in bunu alıp Cumhurbaşkanı'nın eline vermesi bunu siyasete malzeme etmesi çok üzüntü vericidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerdeki toplu açılış töreni mitinglerinde eline aldığı Kur'an-ı Kerim'in Kürtçe mealiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Kürdistan İslami Hareketi(Azadi)'nin başkanıyken HDP'den Van milletvekili adayı olan Adem Özcaner, Diyanet'in yayınladığı Kürtçe meali kendilerinin hazırladığını ve yayınlaması için kendilerinin Diyanet'e verdiklerini öne sürdü. Özcaner, Diyanet'in 'baskılar sonucu' yayınlamak zorunda kaldığı Kürtçe mealin dördüncü baskısını yaptıklarını ve yıllardır ücretsiz olarak bölgede dağıttıklarını söyledi. HDP Van Milletvekili 4'üncü sıra Milletvekili Adayı Özcaner, şu ifadeleri kullandı: "Bu meal meselesi son derece speküle edilmiş aslı ve astarı olmayan bir olay. Çünkü mevcut Kürtçe meali biliyorsunuz 90'lı yıllardan beri alimlerimiz ve seydalarımız tarafından medreselerde zaten hazırlanıp Diyanet'e sunulmuştu. Bugüne kadar Diyanet, maalesef Diyanet İşleri Teşkilatı Türkiye Cumhuriyetinin anti demokratik yasaları üzerine kurulduğu için ve bunun savunuculuğu yaptığı için bugüne kadar hep ret cevabı verdi. Ancak son zamanlarda yoğun baskı ve ısrarlardan dolayı bizim daha önce dört kez baskısını yaptığımız ve yıllardır ücretsiz olarak dağıttığımız bu yüce Kur'an mealini Diyanet mecburen kabul etti ve aynısını kendisi yayınladı. Yayınlaması bizi sevindiren bir gelişme buna karşı değiliz. Zaten biz Diyanet'in yayınlamasını arzu ediyorduk ve bu konuda da teşvik ediyorduk onları. Ancak Diyanet'in bunu alıp Cumhurbaşkanı'nın eline vermesi bunu siyasete malzeme etmesi çok üzüntü vericidir."

KÜRTÇE MEALİN YERİ MİTİNGLER DEĞİL OKULLAR VE CAMİLERDİR

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kürtçe yayınlanan bir eseri yayınlamak ve sahip çıkmaktan yana değil tam tersi maalesef 'faşizan uygulamalardan' yana tavır aldığını savunan Özcaner, "Bizim burada Diyanet İşleri'ne esaslı bir itirazımız var. Bunun muhakkak dönüştürülmesi ve revize edilmesi lazım. Halka ve inanç kesimlerine devredilmesi lazım." dedi. Diyanet'in baskısını yaptığı Kürtçe meali sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın elinde ve mitinglerde gördüğünü anlatan Özcaner, "İnşallah Diyanet yetkilileri bu hoş olmayan durumu düzeltirler. Kur'an-ı Kerim'in Kürtçe mealini doğru yerde doğru zamanda kullanması için teşvikte bulunduk ki bu yerler okullar, imam hatipler, camilerdir. Fakat bugüne kadar sordum soruşturdum hiçbir yerde Diyanet'in Kürtçe mealiyle karşılaşmadım. Sadece Cumhurbaşkanı'nın elinde ve mitinglerde gördüm." diye konuştu.

BİZ KUR'AN'I HAYATIMIZA EGEMEN KILMIŞIZ

Miting meydanlarında 'Kur'an mealinin gösterilmesini, dinin siyasete alet edilmesini, İslam adına, Müslümanlık adına, bu kirli siyaseti, bu kirli politikayı' son derece üzüntüyle karşıladığını belirten Özcaner şunları söyledi: "Gerçekte bu konunun dile getirilmesi bile bizde ciddi rahatsızlık meydana getirdi. Üç tane oy için 5 milletvekili için kutsal değerlerin peşkeş çekilmesi tabiri caizse ticaret mantığıyla millet arz edilmesi son derece üzüntü verici ve gelecek için vahim bir durum teşkil etmektedir. Fakat tarihi süreç içinde birçok diktatörler ya da diktatör hevesi içinde olan insanlar ya da egemen rejimler bunlara maalesef tenezzül etmişler. Biz asla tasvip etmiyoruz. Kesinlikle bu yolla siyaset yapmayı düşünmüyoruz. Kur'an'ı biz hayatımıza egemen kılmışız, politikalarımızda egemen kılmışız. İlla mitinglerde elimize Kur'an almamız gerekmiyor. Bir Müslüman'a zaten bu meşru da değildir. Umut ediyorum bu hatadan bir an önce sayın Cumhurbaşkanı vazgeçer AKP sahip olduğu muhafazakar hassasiyetinin gereğini yerine getirir ve bu halktan özür diler ve kirli politikalardan vazgeçer." CİHAN
<< Önceki Haber HDP adayı Özcaner: Kürtçe meali biz hazırladık, Erdoğan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER