HDP'li Akdoğan: Bu savaşı onlar yürütmüyor, bu savaşı Saray yürütüyor


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Yüksekova ve Şemdinli'deki çatışmaları değerlendirerek, "Oradaki alt ve üst rütbedeki askerlerle görüştüğümüzde şu fotoğraf ortaya çıkıyor; bu savaşı onlar yürütmüyor, bu savaşı Saray yürütüyor. Doğrudan oraya görevlendirilmiş olan kişilerin o savaşı yürüttüğünü görmekteyiz." dedi.

Yüksekova ve Şemdinli'de incelemelerde bulunan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Hakkari Milletvekilli Nihat Akdoğan, Van milletvekilleri Lezgin Botan ile Adem Geveri ve HDP Parti Meclisi Üyesi Celalettin Can, HDP Genel Merkezi'nde bölgedeki son durumun raporunu basın mensuplarıyla paylaştı.

'ÖLENLERİN YÜZDE 80'İ SİVİL İNSANLARDIR'

Hakkari Milletvekili Selma Irmak, başta Şırnak ve Hakkari'de olmak üzere birçok ilde gün aşırı bir sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Irmak, şunları kaydetti: "Kolluk kuvvetlerinin ve iktidarın yansıttığı durum şu; bölgede teröristler bir eylem silsilesi başlattılar, ateşkesi bozdular. Güvenlik güçleri Başbakan'ın da ifade ettiği gibi sonuna kadar mücadele etmeye devam edecektir. Fakat bunun büyük bir yalan olduğunu kamuoyuna sunmak istiyoruz. Güvenlik güçlerinin saldırdığı ve katlettiği kişilerin yüzde 80'ı sivil insanlardır. Karakollardan 2 bin metre hatta daha fazla mesafede havan ve obüs toplarıyla bombalanan sivil yerleşim yerlerinden söz ediyorum."

'HÜKÜMET VEKİLLERE DE DAĞ YOLUNU GÖSTERDİ'

27-30 Ağustos tarihlerinde Yüksekova'da yaşanan çatışma için bölgeye gittiklerini söyleyen Irmak, Yüksekova-Hakkari yol ayrımında jandarma komutanının kendilerini durdurduğunu anlattı. Jandarma komutanının sokağa çıkma yasağının bulunduğunu ve geçişlerine izin verilmediğini söylediğini ifade eden Irmak, "Bu kadar pervasızlaşan bir iktidardan söz ediyoruz. İktidara bağlı kolluk kuvvetlerinden söz ediyoruz. Bu olağanüstü haldir. İşgal ülkesinde olabilecek uygulamalardır. Yoksa vali, bir milletvekilini niye engellesin ilçeye girişini. Ancak kendimizi dağ yollarına vurduk ve köy yollarından biz Yüksekova'ya ulaşabildik. Vekillere de hükümet, devlet dağ yolunu gösterdi. Olağan yolu zorladıkça onlar bize dağ yollarını gösteriyorlar." diye konuştu.

'BU SAVAŞI ONLAR YÜRÜTMÜYOR, BU SAVAŞI SARAY YÜRÜTÜYOR'

Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan da ziyaret ettiği yerlerle ilgili şunları söyledi: "Hem Şemdinli hem Yüksekova'da halkın can ve mal güvenliğini alması gereken mülki amirlerin bir operasyonel hale geldiğini Kur'an Kursu'nun vurulduğunu, kendini bu ülkede din üzerinden satmaya çalışan bir AKP'nin, şu andaki Kürdistan'da savaşı yürüten gladyosu, Saray'a bağlı. Çünkü oradaki askerin birçoğuyla konuşmamızda kesinlikle operasyonların içerisinde olmadığını, orada özel bir savaşın yürütüldüğünü, alt ve üst rütbedekilerle görüştüğümüzde şöyle bir fotoğraf ortaya çıkıyor; bu savaşı onlar yürütmüyor, bu savaşı Saray yürütüyor. Doğrudan oraya görevlendirilmiş olan kişilerin o savaşı yürüttüğünü görmekteyiz. Çünkü doğrudan halkını bombalayan bir yerde böyle bir durumla karşı karşıya kaldık."

'HALKIMIZIN TALEBİ, ÇÖZÜM MASASINA DÖNÜLMESİ'

"Eğer orada bir katliam yaşanmadıysa oradaki halkın sığınaklara inmesiyle bu önlenmiştir." diyen Akdoğan, şunları kaydetti: "Coğrafyamız cayır cayır yanıyor. Eğer Çanakkale ormanı bu ülkenin vatan toprağıysa oradaki ormanlar bilinerek hedef alınarak şehrin bütün etrafı, gazetecileri davet ediyoruz, gelin Şemdinli çevresinde yakılan ormanları bir görün. Biz bu süreçte tekrardan demokratik çözüm sürecine dönülmesini istiyoruz. Halkımızın talebi, çözüm masasına dönülmesi."
CİHAN
<< Önceki Haber HDP'li Akdoğan: Bu savaşı onlar yürütmüyor, bu savaşı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER