HDP'li Doğan üniversiteye baskını değerlendirdi: Kabul edilemeyecektir

HDP'li Doğan üniversiteye baskını değerlendirdi: Kabul edilemeyecektir

HDP'li Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, işadamı Memduh Boydak'ın mütevelli heyeti başkanı olduğu, Kayseri'deki Melikşah Üniversitesi'ne yapılan polis baskınına sert tepki gösterdi. Kayseri'nin ilk vakıf üniversitesi olan Melikşah Üniversitesi'ne, kamulaştırmada yağma ve gasp yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturmayla ilgili olarak Mütevelli Heyet Başkanı Boydak'ın emniyete ifadeye davetedilmesine tepki gösteren Bakan Doğan, operasyonun demokratik hukuk devleti normlarında kabul edilemez olduğunu söyledi. Kalkınma ajanslarının, işlevlerini olumlu bir şekilde sürdüremediklerini de söyleyen Doğan, "Kalkınma ajanslarının örgütlülüğünü gözden geçireceğiz. Mevcut kalkınma ajansları, işlevlerini olumlu bir şekilde sürdürememektedir." diye konuştu.

İki günlük temasları kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve valiliği ziyaret eden Bakan Müslüm Doğan, partisinin il başkanlığında da bir basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorusu üzerine, Melikşah Üniversitesi'ne yapılan polis baskınını değerlendiren Doğan, "Bu, demokratik hukuk devleti normlarında kabul edilemeyecektir. Biz hiçbir şekilde bu operasyonları olumlu bulmayız. Gerek partimiz gerek de bakan olarak ben olumlu bulmam, doğru bulmam. Demokratik gelişmeye kesinlikle olumsuz etki yapan bir husustur. Bugün valilik makamından çıktıktan sonra özgür basının engellenmesi, bazı basın gruplarına karşı yapılan engelleme çalışması kabul edilemez bir şey. Bu demokratik değil. Ülkenin derhal bu işlerden uzaklaşması gerekiyor. Ne kadar demokrasi, o kadar çok kardeşlik, o kadar çok barış ve o kadar önemli bir gelişme olarak kaydedilmeli. Biz demokrasiyi savunuyoruz." dedi.

'İZMİR'İN RAYLI SİSTEMİNE DESTEK VERECEĞİZ'

İlk olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret ettiğini hatırlatan Bakan Doğan, "İzmir'in özellikle belediye anlamında, büyükşehir anlamında bakanlığımızdan beklentilerini ele aldık. Bu raylı sistem üzerinde, bakanlığımızda bekleyen ve siyasi bir projeye dönüştürülen raylı sistem konusunda katkıda bulunacağımızı ilettim. Raylı sistem konusunda bakanlığımızın projeye olumlu baktığı ve kısa sürede sonuçlandırmak istediğimiz konusunda da sayın başkana bilgi verdik." dedi.

'PARTİMİZE BİR MİSYON BİÇİLMİŞ'

İzmir'deki iş dünyasıyla ticaret ve sanayi odalarında biraraya geldiklerini belirten Doğan, "Buralarda çok önemli bir izlenim aldık. Partimize bir misyon biçilmiş, partimizden önemli beklentiler var. Partimizin bir barış aracı olduğunu, barışın egemen olması için partimize biçilen bu misyon son derece önemlidir. Özellikle işadamları ve sanayiciler tarafından partimize böyle bir misyonun biçilmesi, süreç için son derece önemli." dedi.

'ÜLKEMİZ BİR ÇINAR AĞACI, YAPRAKLARIN DÖKÜLMESİN'

Kalkınma Bakanı Doğan, "Ülkeye bakışımız şöyledir; biz ülkemizi bir çınar ağacına benzetiyoruz. Özellikle ortak vatanımızda bir çınar ağacı ve çınar ağacının dalları. Ülkede inançlar anlamında olsun, etnik yapı anlamında olsun biz bir çınar ağacıyız ve daha dün yine üç tane o çınar ağacından üç yaprak döküldü. Hiçbir insanın artık ölmesine, bir damla kanın dökülmesine tahammülümüz kalmadı. Ellerin derhal tetikten çekilmesi gerekir. Biz çınarımızdan artık hiçbir yaprağın dökülmesini istemiyoruz. Ortak vatanımızda demokratik olarak çözemeyeceğimiz, demokratik yollardan çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yok ve emin olun ki bu süreç aşılacaktır, ülkede tekrar kardeşlik ve barış egemen olacaktır. Başka bir çıkar yolu yok. Bu çıkmaz sokaktır, akıl tutulmasıdır. Bu sürecin aşılması gerekmektedir." diye konuştu.

'HDP'YE KARŞI SALDIRILAR'

HDP'ye karşı yapılan saldırılara da değinen Bakan Doğan, "Özellikle partimize karşı yapılan bu saldırıları sayın valiye bildirdik. Pir Sultan Abdal Derneği, biliyorsunuz Karabağlar şubesi partimizle yan yana. Bir saldırıya uğradı. Bu saldırıya mahal vermemek üzere, benzer ilçelerde bu saldırıları önlemek için de özel güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiğini valiye özellikle rica ettik ve aslında tüm ülkede bunun olması gerekiyor. Gerçek bir barışın, kardeşliğin tesisi, güvenli bir ortamda gerçekleşir. Devletin esas görevi, bu güvenliği sağlamaktır. Bizim bu konuda hassas olduğumuzu söyledik." diye konuştu.

'KALKINMA AJANSLARI GÖZDEN GEÇİRİLECEK'

İşadamlarıyla yaptığı görüşmede, kalkınma ajanslarının işlevsizliği konusunun üzerinde durulduğunu aktaran Bakan Doğan, "Mevcut kalkınma ajansları, işlevlerini olumlu bir şekilde sürdürememektedir. Bunu da gündeme getireceğiz." dedi. Doğan, parti olarak anayasal gereklilik ve seçim güvenliğini sağlamak için hükümette görev aldıklarını dile getirdi.

ESKİ KURŞUN FABRİKASI

Gaziemir'de bulunan ve bahçesinde radyoaktif atık gömülü olan eski kurşun fabrikası konusuna da değinen Bakan Doğan, "Gaziemir'de eski kurşun fabrikasında, radyoaktif atıkların bertarafına ilişkin bu hassasiyetimizi yine belirttik. Orada hâlâ tehlike devam ediyor ve bu atıkların taşınmasının da bilimsel olarak yapılmadığı, çevre koşullarının, çevreye olumsuz etkilerinin arındırılarak yapılamadığı hususunda da hassasiyetimizi bildirdik ve konuyu takip ediyoruz." dedi.

Bakan Müslüm Doğan, bir soru üzerine Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinin AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Özeren'in, Cumhuriyet Meydanı'ndaki belediye pasajında asılı ışıklı panoda yazan, "HDP'ye gönülsüz oy veren korkaktır, gönüllü oy veren alçaktır." cümlesini değerlendirdi. Doğan, "Arkadaşlar, bunlar aklıselim insanların söyleyeceği şeyler değil. Bunları hiç duymamış olalım. Halkımız bu lafları hiç duymasın. Bu kabul edilebilecek boyutta sözler değil. Kabul edilemez. Bu aklını yitirmiş, akıl tutulmasına neden olan sözcüklerdir, cümlelerdir. Bunlar kabullenilemez. Bunları konu bile etmemek lazım. Tamamen şövenizme yönelik, kabul edilemez bir durum. Değeri olmayan bir şey." dedi.

Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, 1 Kasım'da genel seçimin yapılıp yapılamayacağı yönündeki bir soruya karşılık olarak ise, "1 Kasım'da bu seçim yapılacaktır. Seçim güvenliği alınarak yapılacaktır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber HDP'li Doğan üniversiteye baskını değerlendirdi: Kabul... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER