HDP'li Yavuz: Suriye sınırında olup biteni hükümet dışında tüm dünya biliyor


Halkların Demokratik Partisi(HDP) İl Başkanı Rıdvan Yavuz, "Suriye sınırında geçişlerin nasıl meydana geldiğini, Mardin-Hatay arası sınırda nelerin yaşandığını hükümet dışında bütün dünya biliyor." dedi. Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Şanlıurfa milletvekili adayı İbrahim Özyavuz ise sınırın tamamen korumasız olduğunu ve güvenliğin sıfıra indiğini söyledi.

Ankara'daki patlamanın faili olduğu belirtilen Yunus Emre Alagöz'ün Suriye'den Türkiye'ye geçiş yaparak eylemi gerçekleştirmesi sınır güvenliğini gündeme getirdi. Suriye'ye en fazla sınırı olan Şanlıurfa ise geçişlerin rahatlıkla yapıldığı illerin başından geliyor. Muhalefet parti mensupları, sınır güvenliğinin sıfırlandığını ve örgütlerin geçiş noktası haline geldiğini öne sürüyor.

"ÜLKE GÜVENLİĞİ SAĞLANAMAZ HALE GELDİ"

MHP Şanlıurfa birinci sıra milletvekili adayı İbrahim Özyavuz, ülkenin güvenliğini sağlayamaz hale geldiğini öne sürdü. Özyavuz, "Türkiye'de böyle bir olayın yaşanması bizi özdü. Şiddet nereden gelirse gelsin parti olarak karşısındayız. Ülkenin kalbinde böyle bir olayın yaşanması güvenliğin bittiği anlamına geliyor. İç ve dış güvenliği sağlayan ekiplerde büyük bir zafiyetin yaşandığı gösteriyor. Ortadoğu'ya hakim olmayı beklerken kendi güvenliğimizi sağlayamaz duruma geldik. Türkiye'ye yakışmıyor." dedi.
"Sınır güvenliği sıfırlandı, kimin gelip geçtiği bilinmiyor, tamamen korumasız bir halde. Bu da özellikle Suriye'den Türkiye'ye terör guruplarının gelmesine ve suç oranlarının artmasına neden oluyor. Bunların biran önce önlenmeli." diyen Özyavuz, bunun için hükümetin değişmesinin şart olduğunu söyledi.

Ülke içi ayrışmanın birçok sorunu beraberinde getirdiğine dikkat çeken Özyavuz, "Kutuplara ayrılarak güvenlik birimleri, basın, emniyet, adalet içindeki ayrışmalarla gerginlik yaratıyor. Güvenlikte bunların başında geliyor. Gergin ortam yaratan AKP'nin gitmesi lazım. AKP 550 milletvekili ile gelse de artık ülkenin sorunlarını çözemeyecektir." şeklinde konuştu.

Yanlış dış politikalar nedeniyle Türkiye'nin dostu komşusu kalmadığını vurgulayan Özyavuz, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin Suriye politikası çok yanlış oldu. Bunu daha önce de belirtmiştik, şimdi yaşananlar haklı olduğumuzu ortaya çıkarıyor. Esad orada tekrar güçleniyor ve burada kurulacak yeni Suriye'de Türkiye'nin artık dışlanacağı görülüyor. Bunun sebebi hükümetin dış politika yanlışlıkları. Sadece Suriye'de değil, komşu ülkelerin tamamı ile sorunlarımız var. Bunun toparlanması için yeni hükümet ve zamana ihtiyaç var."

"SINIRDA OLUP BİTENLERİ HÜKÜMET DIŞINDA TÜM DÜNYA BİLİYOR"

HDP İl Eş Başkanı Rıdvan Yavuz ise IŞİD'in sınırı nasıl kullandığını hükümet dışında herkesin bilindiğini söyledi. "Sınır güvenliğini ben değil, devletin askeri polisi, MİT'i sağlıyor." diyerek güvenlik zafiyeti veya ihmaline dikkat çekti.

Son yıllarda yılda sınır illerde yaşananlara bakıldığında her şeyin ortaya çıktığını dile getiren Yavuz, "Sınır ihlalleri sadece Suruç ve Ankara olayları ile ele almamak gerekir. Son 3 -4 yılda yaşananların hepsini ortak ele almak gerekir. Pratiklere bakmak gerekir. Kimin gidip geldiğine bakılmalı. Bunu bütün dünya çok iyi biliyor. Herhalde bir tek Türkiye'yi idare edenler bunu bilmiyor, halkın bilmemesini istiyor. Bu bir öngörü değil, son 3 yıla bakılmalı, ne olayların yaşandığına bakılmalı. Ankara ve Suruç bombacıları aynı aileden. Bu kadar cahil bir istihbarat olduğunu düşünmüyorum." diye konuştu.
Makul şüphe gerekçesi ile yüzlerce kişinin gözaltına alınmasına rağmen bombacıların bu kapsama alınmamasına tepki gösteren Yavuz, "Yüzlerce vatandaş makul şüphe ile gözaltına alınıp tutuklandı. Madem makul şüphe var, madem liste var. Neden istihbarat etkin bir mücadele yapmıyor. Türkiye'nin bunu tartışması gerekiyor." ifadelerine yer verdi. Türkiye'nin dış politikada itibar sıkıntısı yaşadığını aktaran Yavuz, Barzani dışında olumlu bir politika yürütülen hiçbir komşunun olmadığına dikkat çekti.
CİHAN
<< Önceki Haber HDP'li Yavuz: Suriye sınırında olup biteni hükümet... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER