Hindistan, Orta Asya'ya yakınlaşıyor


Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 6 Temmuz'da başladığı Orta Asya turunu bugün Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de sonlandırıyor. Sırasıyla; Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan'ı ziyaret eden Modi, ziyaretinin son durağı Tacikistan'a geçti. Başbakan sıfatıyla bölge ülkelerine ilk ziyaretini gerçekleştiren Narendra Modi, ziyaret ettiği ülkelerin liderleriyle ekonomiden ticarete, enerjiden sanayiye, terörden güvenliğe kadar pek çok alandaki işbirliği konularını değerlendirdi. Bütün ülke liderleriyle görüşmelerde Afganistan'daki son gelişmeler ele alındı. Özellikle, son dönemde artan terör olayları ve çeşitli tehditlere karşı ortak mücadele alanları görüşüldü.

Başbakan Modi'nin Kazakistan ve Türkmenistan ziyaretinde enerji sektöründeki işbirliği ön plana çıktı. Bölgenin enerji zengini Türkmenistan'ın doğalgazını Güney Asya'ya taşıyacak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) projesinin en kısa zamanda inşasına başlanması konusunda hem fikir kalındı. Ulaştırma sektöründeki işbirliği stratejik boyut kazandı. Kuzey-güney ulaşım koridoru kapsamında Hindistan, İran üzerinden Orta Asya ülkelerine, özellikle Türkmenistan'a ulaşmayı hedefliyor. Türkmenistan'ın girişimiyle inşa edilen Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu bunda etkili rol oynayacak. İran'ın Basra Körfezi'ndeki limanlarının Hindistan'ın limanları ile birleştirme fikri, Orta Asya ülkelerinin Güney Asya'ya ulaşmasına imkan sağlayacak.

Ayrıca, Hindistan Özbekistan-Türkmenistan-İran-Umman ulaşım koridoru projesine katılarak, Orta Asya'ya ile daha da yakınlaşacak. Narendra Modi'nin Orta Asya ziyaretiyle Hintli dev şirketlerin bölge ülkelerine yatırım yapmasının önü açıldı. Modi, bölge ülke liderleri ile bu konuları görüştü. Hintli şirketler, Orta Asya ülkelerinde özellikle enerji sektöründe uzun vadeli yatırımların peşinde.
Hindistan Başbakanı Modi, 6-13 Temmuz Orta Asya gezisinin son turunda Tacikistan'da da bir dizi anlaşmalara imza attı. Ülkeler işbirliğinin genişletilmesi, Tacikistan okullarında bilgisayar laboratuvarlarının kurulması, kültür alanında işbirliği anlaşmalarına imza atıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Hindistan, Orta Asya'ya yakınlaşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER