Holokost kurbanları Ankara'da anıldı


Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü töreni; AB Bakanı Volkan Bozkır, Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Başkanı Büyükelçi Tunç Uğdül, Hahambaşı Rav İzak Helava, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş'in de katılımıyla gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi'nin ev sahipliğindeki ikinci resmi anma programında, Auschwitz- Birkenau Nazi kampının özgürlüğüne kavuşmasını anlatan belgeselin gösterimi yapıldı. Ayrıca geçen bir yıl içinde Auschwitz-Birkenau'yu ziyaret eden Türk öğrenciler de izlenimlerini aktardı.

AB Bakanı Volkan Bozkır konuşmasında, dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir vahşet olan Holokost'u ve kurbanlarını anmak için bir araya geldiklerini söyledi. Bundan 71 yıl önce Avrupa'nın ortasında yaşanan olayda hayatını kaybedenleri saygıyla andığını dile getirdi. Bozkır, "Ülkemizin de üye olmak için çalışmalarını sürdürdüğü AB'nin temelleri, o dönemde yaşanan bu benzersiz vahşetin yarattığı umutsuzluk ortamında, böylesine acıların bir daha tekrarlanmasını önleyecek bir düzenin kurulması için atılmıştır. Avrupa Birliği anlaşmasının 2. maddesinde de belirtildiği üzere insan onuru; özgürlük, eşitlik, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve azınlıklara mensup kişilerinin hakları da dahil olmak üzere, insan haklarına saygı ilkeleri üzerine inşa edilen Avrupa Birliği, eski husumetlerin yerini dostluğa, kin ve nefretin ise karşılıklı anlayışa bırakması anlamında örnek bir barış projesi olarak ortaya çıkmıştır. Ancak AB tarafından ortaya konulan bu değerlerin, eski kıtayı zehirleyen yabancı düşmanlığı, ırkçılık veya antisemitizmi tamamen tarihin dehlizlerine gömdüğünü söylemek bugün tamamen mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Üniversitenin 70'inci kuruluş yıl dönümünde böylesine önemli bir toplantıya ve anmaya ev sahipliği yapmaktan dolayı memnuniyetlerini ifade eden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, "Bugün yakın tarihimize kara leke gibi kaydolan bir insanlık suçunu bir soykırımı ve bunların sonucunda yaşamını kaybedenleri anıyoruz." dedi.

Hahambaşı Rav İzak Helava da törende konuşma yaptı. Helava şu ifadeleri kullandı: "İnsanlık tarihinin en talihsiz döneminde insana, insanlığa dair her ne varsa, insanın var oluşundan o yana, ürettiği ve üst üste biriktirebildiği tüm ahlaki değerlerinin sıfıra eşit kılınması girişimidir Holokost. İnsanlığın insan eliyle yıkıma uğratılması, Yahudilerin bir kez daha hedef alarak, insanlığın insan eliyle acımasızca hiçleştirmesi girişimidir. Holokost. Dönemin gelişmiş teknolojilerini kullanarak, ölüm endüstrisinin geliştirmesi yolunda dur durak bilmemenin adıdır, Holokost."

Yapılan konuşmaların ardından tören, Holokost kurbanları anısına mum yakılmasıyla son buldu. CİHAN
<< Önceki Haber Holokost kurbanları Ankara'da anıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER