2012'ye damga vuran unutulmaz olaylar!

2012 yılında dünyada ve uzayda tarihi anlar yaşandı. İşte bir yıl içinde uzayla ilgili yaşanan sıradışı olaylar...

2012'ye damga vuran unutulmaz olaylar!

2012'de dünyada olduğu kadar, uzayda da ilginç olaylar yaşandı, hatta rekorlar kırıldı. 

NASA'nın en eski ve en çok sefer yapan uzay mekiği Discovery 17 Nisan 2012'de son yolculuğuna çıktı. 

Dev uzay mekiği, modifiye edilmiş bir jumbo jete yüklenerek sergileneceği müzeye götürüldü. Uzay mekiklerinin filo lideri ve müzeye giden ilk mekik olan Discovery, uzaya 39 sefer yapmıştı. Müzeye götürülen bir diğer uzay aracı ise Endeavour oldu.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından 26 Kasım 2011'de fırlatılan ve 570 milyon kilometrelik yolu 8 ayda kat eden uzay aracı 6 Ağustos 2012'de başarıyla Mars'a indi. 

NASA tarafından şimdiye kadar üretilmiş en akıllı robot olan Curiosity'nin Mars'a inişini bütün dünya merakla izledi. Robotun Mars'tan dünyaya gönderdiği ilk resim ise kendi gölgesi oldu.

Bundan tam 43 yıl önceydi. ABD'li astronot Neil Armstrong, Ay'a ilk ayak basan insan olarak tarihe geçti. Ay'a ilk ayak basışı sırasında Dünya'ya "Benim için küçük ancak insanlık için dev bir adım" diyen 82 yaşındaki Armstrong, 25 Ağustos 2012'de hayata gözlerini kapadı.

14 Ekim 2012'de, dünyada 3 rekor birden kırıldı. Avusturyalı ekstrem sporcu Felix Baumgartner, 39 bin metre yükseklikten atladı.

9 dakika 36 saniye süren atlayışı başarıyla tamamlayan Baumgartner,  'en hızlı serbest dalış', 'en yüksek mesafeden serbest dalış' ve 'insanlı balonla irtifa' rekorlarını kırdı. Ses duvarını aşan ilk insan olan Baumgartner'ın tarihi atlayışı bütün dünyada canlı izlendi.

Yılın son uzay olayı ise ülkemizle ilgiliydi. Yüzde 80 yerli yapım olan Türk keşif ve gözlem uydusu Göktürk-2 uzaya fırlatıldı. Çin'den fırlatılan uydu, 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine oturdu. Askeri ve sivil amaçla kullanılacak olan uydu, yüksek çözünürlükte görüntü göndermeye başladı...


<< Önceki Haber 2012'ye damga vuran unutulmaz olaylar! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER