Hükümetin kurduğu proje mahkemelerle ilgili büyük kriz

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarından sonra kurulan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘proje’ olarak sunduğu sulh ceza hâkimliklerinde yeni bir kriz yaşandı.

Hükümetin kurduğu proje mahkemelerle ilgili büyük kriz

Son HSYK kararnamesi ile hâkimliklerin sayısı 6’dan 10’a çıkarılmıştı ancak 7. Sulh Ce­za Ha­kim­i olarak atanan Emine Çiğ­dem Yıl­maz, görevi kabul etmedi. Yılmaz, HSYK üyelerinin ikna çabasına rağmen talepleri geri çevirdi. 200 hakimin görev yaptığı Çağlayan Adliyesi’nde algı operasyonlarına imza atacak bir hakim bulunamadığından 7. hakimlik geçici olarak kapatıldı. 4. Sulh Ceza Hakimi Recep Uyanık’ın da görevden ayrılmak istediği ancak HSYK’nın olumlu cevap vermediği öğrenildi.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından sonra hükümetin istekleri doğrultusunda karar vermesi için kurulan ve proje mahkemeleri olarak adlandırılan sulh ceza hakimliklerinde yeni bir kriz yaşandı. Türkiye’nin iş yoğunluğu en fazla adliyesi olan Çağlayan’a bütün soruşturmaların kontrol altında tutulabilmesi için 6 sulh ceza hakimi atanmıştı. Söz konusu hakimler, polislere ve özgür medyaya yönelik algı operasyonlarında verdikleri hukuksuz tutuklama kararlarıyla gündeme gelmişti. Ancak soruşturma sürecindeki yakalama, tutuklama, mal varlığına el koyma, yurtdışı yasağı gibi adli önlemlere ilişkin iş yükünü 6 hakim karşılayamadı. Kararlar gecikmeye, dosyalar birikmeye başladı. Bu sebeple HSYK, Çağlayan Adliyesi’nde 4 sulh ceza hakimliği daha kurdu.

Sulh hakimliğine yeni atanan hakimlerden Emine Çiğdem Yılmaz ise algı operasyonlarıyla ismi özdeşleşen mahkemelerde görev yapmayı kabul etmedi. Yakın çevresine kendi fikri alınmadan sulh ceza hakimliğine getirildiğini anlattığı öğrenilen Yılmaz, HSYK’ya başvurarak görevi iade etti. HSYK üyelerinin ikna çalışmalarına rağmen Yılmaz’ın kararını değiştirmediği belirtildi. Yılmaz’dan boşalan 7 No’lu Sulh Ceza Hakimliği’ne hukuksuz algı operasyonlarına imza atacak hakim bulunamadı. Söz konusu hakimler, Çağlayan Adliyesi’nde yaklaşık 200 hakim bulunmasına rağmen geçici olarak kapatıldı. Mahkemeye, yeni hakim bulunana kadar herhangi bir dosya gönderilemeyecek.

Diğer yandan 4 No’lu Sulh Ceza Hakimi Recep Uyanık’ın da görevden ayrılmak istediği öğrenildi. Uyanık’ın HSYK’ya bu talebini ilettiği iddia edildi. Ancak HSYK üyelerinin Uyanık’a olumlu cevap vermediği ifade edildi. Uyanık, Tekirdağ ve Edirne’yi kapsayan polise yönelik algı operasyonlarında gözaltına alınan 17 kişinin tamamını serbest bırakmıştı.  ZAMAN
<< Önceki Haber Hükümetin kurduğu proje mahkemelerle ilgili büyük kriz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER