İBDA-C lideri beraat etti


Terör örgütü İBDA-C'nin lideri olmak suçundan hükümlüyken yeniden yargılanmasına karar verilen ve kamuoyunda Salih Mirzabeyoğlu olarak bilinen Salih İzzet Erdiş, kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı iddiasıyla beraat etti. Savcı, mütalaasında, Mirzabeyloğlu'nun daha önce aldığı cezanın onanmasını istedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Mirzabeyoğlu katılmazken, avukatlar mahkemede hazır bulundu. Esas hakkındaki mütalaasına açıklayan savcı, hükümlüler hakkında yerel mahkemenin 'Anayasal düzeni zorla değiştirmek amacıyla terör örgütü kurmak ve yönetmek' suçundan daha önce mahkumiyet verdiği, bunun da Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onandığını hatırlattı. Yeniden yargılama sonucunda önceki Yargıtay incelemesinden geçerek kesinleşecek hükmü yok edecek nitelikte yeni delillerin sunulmadığını belirten savcı, daha önce verilmiş olan hükmün onaylanmasını istedi. Savcı mütalaasından sonra tek tek bütün avukatların esas hakkındaki beyanları alındı.

Kararını açıklayan mahkeme, hükümlü sanık Mirzabeyoğlu hakkında isnat edilen 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı tamamını veya bir kısmını tağyir veya tebdil veya ilgaya ve Anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan Men'e Cebren Teşebbüs etmek' suçunun ortadan kaldırılmasına karar verdi. Bu suçun her türlü işlendiğine dair her türlü kuşkudan uzak, hukuka uygun kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini öne süren mahkeme, Mirzabeyoğlu'nun beraatine hükmetti.

Dosyanın diğer sanığı Saadettin Ustaosmanoğlu hakkında ise mahkeme, 'Terör örgütüne üye olmak' suçunun ortadan kaldırılmasına hükmederek, bu suçtan beraatine karar verdi. Mahkeme, kararında, Mirzabeyoğlu ve Ustaosmanoğlu'nun tutuklu ve hükümlü kaldıkları süreyi dikkate alarak tazminat davası açabileceklerini belirtti.

GEÇMİŞ

Dönemin İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, 2 Nisan 2001'de Mirzabeyoğlu'nu "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırmıştı.

Aynı dava kapsamında yargılanan Saadettin Ustaosmanoğlu ve Mehmet Fazıl Aslantürk'ede 'yasa dışı örgüt üyesi olmak' suçundan 18'er yıl ağır hapis cezası veren mahkeme, 'yasa dışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmekle' suçlanan tutuksuz sanık HüsnüGöktaş'ın dosyasını ise yasa gereğince ertelemişti.

Mirzabeyoğlu hakkındaki idam cezası, 23 Eylül 2002'de uyarlama yapılarak müebbet ağır hapis cezasına çevrilmişti. 30 Kasım 2004'te yine uyarlama ile ağırlaştırılmış müebbet ağır hapse dönüştürülmüştü.

2005 yılında 5237 sayılı yeni TCK'nın yürürlüğe girmesi üzerine lehe hükümlerin uygulanmasına karar verilmişti. Ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasındaki 'ağır' kelimesi çıkartılarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti. Yargıtay 9. CezaDairesi de Mirzabeyoğlu, Ustaosmanoğlu ve Aslantürk'e verilen cezayı onamıştı.

İdam cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilen ve 16 yıl cezaevinde kalan Mirzabeyoğlu'nun avukatı Hasan Ölçer, İBDA/C davasının arşiv dosyalarına bakmakla yükümlü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 27 Haziran 2014'te başvurarak yeniden yargılama talebinde bulunmuştu. Ölçer, müvekkilinin özellikle 28 Şubat döneminde yapılmış hukuksuzlukların sembol ismi olduğunu savunmuştu.

Mahkeme, 22 Temmuz 2014'te Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılanmasına ilişkin talebi kabul etmişti. Tahliye kararı da veren mahkeme, "Mirzabeyoğlu'nun tutuklulukta ve infazda geçirdiği süre ile kaldığı bu sürenin uzun olması ve telafisi güç mağduriyetlere yol açma ihtimalini." gerekçe göstermişti.
CİHAN
<< Önceki Haber İBDA-C lideri beraat etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER