İHD: Sokağa çıkma yasağı Darçecit ilçesinde hayat yaşanmaz hale getirdi


Mardin İnsan Hakları Derneği Dargeçit ilçesinde 16 gündür uygulanan sokağa çıkma yasağı ile ilgili açıklama yaptı. İnsan Hakları Derneği tarafından yapılan açıklamada, 11.12.2015 tarihinde saat 18.00'de Dargeçit Kaymakamlığı'nın 5442 sayılı yasaya dayanarak ilan ettiği hukuksuz sokağa çıkma yasağının 16. gününe girdiği ve hayatın yaşanmaz bir hale geldiğini duyurdu.

38 KÖYDE EĞİTİM VE SAĞLIK HİZMETLERİ ETKİLENDİ

İnsan Hakları Derneği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sokağa çıkma yasağı Dargeçit ilçesinin tamamını kapsayacak şekilde ilan edildiğinden ilçe sakinlerinin 20 bin nüfusluk tamamı, bu ilan nedeniyle doğrudan etkilenmiştir. Diğer yandan ilçe dışındaki 38 köy de yasak nedeniyle eğitim, sağlık hizmetleri etkilendi."

HAYATINI KAYBEDEN GENCİN CENAZESİ 14 GÜNDÜR MORGDA BEKLİYOR

İlçede hayatın yaşanmaz hale gediğini açıklayan İHD, "İlçe genelinde kolluğun ağır ateşli silahlarla hareket etmesi başta yaşam hakkı ve diğer temel hak ve hürriyetlerin tamamı bu yasak nedeniyle tehlike altında kalmış ve tehdit edilmiştir. Yasak boyunca ve hala ağır ateşli silahlar ve patlamalar Safa Mahallesi ile Saray Mahallelerinde sürekli duyulmakta ve hissedilmektedir. Nitekim yasağın ikinci gününde bir genç hayatını kaybetmiş ve cenazesi 14 gündür hastane morgunda bekletilmektedir. Yasağın 4. ve 5. gününde biri ağır olmak üzere 3 yurttaş yaralanmıştır. Yaşlı kadınlardan birinin ateşli silah yaralanmasından sonra kolu kesilmiş sosyal medya ve yurttaşlardan edindiğimiz bilgilere göre yaralı kadına geç müdahale edilmiş, geç müdahale sebebi ile kolu kesilmiştir. Yasağın 13. ve 14. gününde bir yurttaş ve ailesi ateşli silahla taranmış olay yerinde iki kişi hayatını kaybetmiş biri ağır iki kişide yaralanmıştır. Diğer yandan yasağın getirdiği sonuçlar nedeniyle ilçe sakinlerinin elektrik, su, sağlık, ısınma,barınma, yiyecek ve gıda gibi temel ihtiyaçlara ulaşma imkânları yer yer tamamen olabilecek şekilde kısıtlanmıştır. Bunun yanısıra ilçe sakinleri can ve mal güvenliklerinden endişe ettikleri gibi bu haksız ve keyfi uygulamanın biran önce kaldırılmasını talep etmektedirler." ifadelerine yer verdi. CİHAN
<< Önceki Haber İHD: Sokağa çıkma yasağı Darçecit ilçesinde hayat... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER