Independent: Erdoğan, gelen sürpriz zaferle dizginleri iyice eline alabilir


İngiliz Independent gazetesi, Türkiye'de dün yapılan genel seçimi "Erdoğan, partisinin parlamentoda çoğunluğu elde etmesiyle ezici bir zafer kazandı" ifadeleriyle değerlendirdi. "Erdoğan, gelen sürpriz zaferle dizginleri iyice eline alabilir" başlıkı yazıda, cumhurbaşkanının Suriye'ye müdahale edilmesi için gücü tekeline çekebileceği öne sürüldü.

Türkiye'de dün gerçekleşen seçimi değerlendiren gazetenin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, partiler üstü davranması gereken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AK Parti stratejisini desteklediğini kaydetti. Yazıda, "AK Parti bu müthiş zaferinin ardından ordu, güvenlik güçleri ve medyanın kontrolünü ele geçirmek için daha güçlü bir konumda olacak. Parti kurulduğundan beri devlet kadrolarındaki muhalifleri saf dışı bırakıyor." denildi. Gazete, AK Parti'nin oylarını artırmasının nedenlerinden biri olarak, resmi ve bağımsız medyanın hemen hemen hepsinin parti denetimi altına girmesi olduğunu öne sürdü.

Yazıda beş ay içinde tekrarlanan seçimde, Erdoğan'ın stratejileri arasında Kürtlerle çatışmak ve Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) PKK'nın kolu gibi göstermek olduğu savunuldu. Yazıda "Kürtlerle çatışma AKP'ye milliyetçilik kartını oynama imkanı verdi. Bu sayede sağın oyunu aldı." denildi.

"SURİYE'DE ASKERİ AÇIDAN DAHA BÜYÜK ROL OYNAMAK İÇİN BASTIRILABİLİR"

Independent, Erdoğan'ın seçim sonrası edindiği yetkiyle Suriye konusunda güçlenebileceğini belirtti. Yazıda, "Şimdi, Türkiye'nin Suriye'de askeri açıdan daha büyük bir rol oynaması için (Erdoğan) bastırabilir." ifadeleri yer aldı.

Yazıda, siyasi belirsizliğin sona ermesinin Türk Hükümeti'ni güçlendireceği beklentisiyle Türk lirasının dün gece dolar karşısında yükselişe geçtiği kaydedildi. Yine de giderek büyüyen etnik, mezhepsel ve dinsel ayrışmanın yeni dönemde de ortadan kalkmayacağı ileri sürüldü. Kürtler arasında HDP'ye verilen desteğin azalmasının ise tek yolun silahlı mücadele olduğu düşüncesini güçlendirebileceği savunuldu.

Ayrıca yazıda, birçok kişinin, AK Parti'nin bir kriz ve korku atmosferi oluşturarak halkı önce korkutup hemen ardından da söz konusu sorunları sona erdirme vaadinde bulunduğu için kazandığını düşündüğü aktarıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Independent: Erdoğan, gelen sürpriz zaferle dizginleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER