İndirim bekleyen vatandaşa kötü haber

Vatandaşın doğalgazda indirim beklentisi yine gerçekleşmedi. En erken indirim temmuzda yapılacak.

İndirim bekleyen vatandaşa kötü haber

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Doğalgaz fiyatlarında indirim için çalışma başlattıkları’ açıklamasının ardından beklenen indirim gerçekleşmedi.

Özgür Düşünce gazetesinin haberine göre, indirim, BOTAŞ’ın 2013, 2014 zararlarına takıldı. Doğalgaz tüketiminin zirve yaptığı kış aylarında beklenen indirim olmayacak. Bakanlık çevrelerinden sızan bilgilere göre, 11 milyon doğalgaz abonesinin beklediği indirim, düşük ihtimalle Nisan’da, yüzde 90 ihtimalle ise BOTAŞ’ın zararlarının sıfırlanacağı Temmuz ayında yapılacak.

BOTAŞ UCUZA ALIYOR 

Doğalgaz fiyatları ham petrol, döviz fiyatları ve enflasyon oranına göre üç ayda bir belirleniyor. Ham petrol fiyatları son 3 yıllık dönemde 120 dolar rakamlarından 30 dolara kadar düştü. BOTAŞ’ın aldığı doğalgaz fiyatları da 187 dolar civarına kadar geriledi. Ancak BOTAŞ, aboneye satılan doğalgaz fiyatlarında herhangi bir indirim yapmadı. 187 dolara alınan doğalgaz, abonelere 340 doların üzerine fiyatla satılmaya devam ediyor.


EN BÜYÜK TEDARİKÇİ RUSYA 


Türkiye yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metreküp. Doğalgaz ihtiyacı ithalat yoluyla karşılanıyor. İthalatta Rusya yüzde 55 oranı ile ilk sırada yer alıyor. Rusya’yı yüzde 18 ile İran, yüzde 12 ile Azerbaycan izliyor. Doğalgazın yüzde 8,5’i Cezayir’den, yüzde 3’ü Nijerya’dan sıvılaştırılmış gaz (LNG) olarak alınıyor. İthal edilen doğalgazın yarıya yakını da elektrik üretiminde, yüzde 25’i sanayide, yüzde 19’u da konutlarda tüketiliyor.
<< Önceki Haber İndirim bekleyen vatandaşa kötü haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER