İngiltere, Suriye'de 'önleyici' hava saldırılarını sürdürecek


İngiltere, potansiyel terör saldırılarına engel olmak için Suriye'deki çatışma bölgesine insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlemekten tereddüt etmeyeceğini açıkladı.

BBC 4 Radyosu'na açıklamada bulunan Savunma Bakanı Michael Fallon geçen ay Suriye'de İngiliz vatandaşı IŞİD militanlarının insansız hava araçlarıyla vurulduğunu belirterek, "Saldırıları tekrarlamakta tereddüt etmeyeceğiz. Eğer silahlı saldırıların planlandığını ve bu saldırıları kimin planladığını da biliyorsanız, bu konuda harekete geçmek zorundayız." şeklinde konuştu.

Başbakan David Cameron, dün parlamentoda hükümetin Suriye'deki sığınmacılarla ilgili hazırladığı 'savunmasız insanları yeniden yerleştirme planı'nı açıklarken, Suriye'nin Rakka kentinde geçen ay İngiliz vatandaşı iki IŞİD militanının İngiliz Hava Kuvvetleri'ne ait bir insansız hava aracıyla öldürüldüğünü açıklamıştı.

İngiliz Başbakan, Suriye'ye giden Cardiff doğumlu 21 yaşındaki Reyaad Khan ile Aberdeenli 26 yaşındaki Ruhul Amin'in, başka bir IŞİD militanıyla beraber düzenlenen hava saldırıları sonucu öldürüldüğünü duyurmuştu.

KRALİÇEYE SALDIRI PLANLANIYORDU

Cameron, öldürülen militanın kamusal bir alanda 'barbarca' bir terör saldırısı planladığının altını çizdi ancak planlanan saldırıyla ilgili detaylı bilgi vermedi.

İngiliz basınında, 15 Ağustos'ta başkent Londra'da Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda teslim oluşunun 70'nci yıldönönümü kutlamalarında, Kraliçe 2. Elizabeth'i hedefleyen bir terör saldırısı planlandığını iddia etmişti. Planların arkasında ise geçen ay öldürülen İngiliz militan Reyaad Khan olduğu tahmin ediliyor.

SAVAŞ KARŞITI SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN TEPKİ

İngiliz bakanların yaptığı açıklamaların ardından insan hakları ile ilgilenen sivil toplum kuruluşları ve bazı avukatlar düzenlenen saldırıların şimdiye kadar gizlenmesine tepki gösterdi. Kuruluşlar, insansız hava araçlarıyla çatışma bölgesinde düzenlenen saldırıların gerekçelerinin derhal açıklanması gerektiğini savundu. ABD öncülüğünde düzenlenen hava saldırılarının yeterince tartışmalı olduğuna dikkat çeken kuruluşlar, İngiltere'nin de benzer şekilde bir politika izlememesi gerektiği savunuldu.

İngiltere merkezli Reprieve İnsan Hakları Örgütü hukuk danışmanı Kat Craig, "Başbakan David Cameron'ın düzenlenen hava saldırılarıyla ilgili nasıl bir yasal yol izlediği hakkında detaylı bilgi vermemesi oldukça endişe vericidir." dedi.

Düzenlenen saldırılara bir diğer tepki ise muhalefet İşçi Partisi başkan adayı ve savaş karşıtlığıyla bilinen Jeremy Corbyn'den geldi. Corbyn, alınan kararın acilen gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber İngiltere, Suriye'de 'önleyici' hava saldırılarını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER