İspanya Gazeteciler Federasyonu'nda Türkiye'deki basın özgürlüğü konuşuldu


ZAMAN Gazetesi Brüksel Temsilcisi Selçuk Gültaşlı, İspanya Gazeteci Dernekleri Federasyonu'nun (FAPE) daveti üzerine Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda bir sunum yaptı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) derneğinin Türkiye'yi 2015 dünya basın özgürlüğü sıralamasında 149. sırada gösterdiğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Gültaşlı, Avrupa Birliği'ne üye olmak isteyen bir ülkenin Bangladeş, Burundi veya Zimbabve'nin bile gerisinde olduğuna dikkati çekti.

Panelin açılışını yapan FAPE Başkanı Elsa Gonzalez Diaz, Türkiye'de basına yönelik baskıları büyük bir kaygıyla takip ettiklerini vurguladı. 1922 yılında kurulan FAPE, İspanya çapında 65 dernek ve 21 bin gazeteciyi temsil ediyor.

Zaman temsilcisi, hükümetin otoriterleşme işaretleri verdiği Gezi Parkı olaylarında haber yerine bazı kanalların belgesel göstermeyi tercih ettiğini kaydederek, bu süreçte eleştirel tutumlarından dolayı bir çok gazetecinin işinden olduğunu aktardı.

Basının yüzde 60-70'inin AKP hükümeti tarafından kontrol edildiğini ifade eden Selçuk Gültaşlı, İspanyol gazetecilerin şaşkın bakışları arasında "havuz sistemini" anlattı. Patronu ZAMAN Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın silahlı terör örgütü yöneticiliğinden yargılandığını, program yaptığı Samanyolu TV Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın yine aynı suçlamadan 4 aydır hapishaneden olduğunu anlatan Gültaşlı, hükümetin çeşitli yöntemlerle bağımsız basın yayın kuruluşlarını baskı altına aldığını aktardı.

Gazeteci Sedef Kabaş'ın attığı tweetler yüzünden yargılandığını, Today's ZAMAN Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'in ise başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere bir çok AKP mensubu tarafından sürekli dava edildiğine dikkat çeken Gültaşlı, ZAMAN'a uygulanan akreditasyon uygulamasının Türkiye basın tarihinde benzeri olmadığını anlattı.

Söyleşinin soru-cevap kısmında İspanya Milli Radyosu RNE'den bir gazeteci, "Türkiye'de medyaya yönelik baskı halk nezdinde nasıl karşılanıyor, önümüzdeki seçimlerde hükümetin oyunu etkiler mi?" şeklinde bir soru sordu.

Basındaki sansürden dolayı birçok olan bitenden halkın haberinin olmadığına işaret eden Gültaşlı, ekonomi iyi gittiği sürece AK Parti'nin oylarının fazla etkilenmeyeceğini ancak ekonominin de eskisi kadar iyi bir performans sergilemediğini kaydetti.

FAPE'nin yanısıra 'Punto de Vista' haber portalının işbirliğiyle Complutense Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde "Türkiye'de basının durumu" başlıklı bir konferans veren Gültaşlı, Casa Turca derneğinde "Türkiye-AB ilişkileri" üzerine de bir söyleşi yaptı. CİHAN
<< Önceki Haber İspanya Gazeteciler Federasyonu'nda Türkiye'deki basın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER