İstifa etmeyene sürgün

TMSF’nin atadığı geçici yönetim, görev süresinin sonuna yaklaşırken, çalışanlara yönelik baskıları arttırdı. Yönetim, istifa teklifini kabul etmeyen çalışanları uzak şubelere tayin ederek baskı uyguluyor.

İstifa etmeyene sürgün

Yaklaşık 11 aydır TMSF’nin atadığı yönetim tarafından idare edilen Bank Asya’da küçülme sürüyor. Bank Asya, geçen bir yılda, yüzde 44 küçülürken, yönetim çalışanların işten ayrılmalarına yönelik baskılarını artırdı.

Özgür Düşünce'den Hasan Önal'ın haberine göre, her ay 15 günlük ücretsiz izin uygulaması başlatan yönetim, şimdi de çalışanları uzak şubelere gönderiyor. Yönetimin, 3 bin çalışanı bulunan Bank Asya’da bin kişi ile yolları ayırmayı planladığı öne sürülüyor. Yönetimin, çalışanların kendi istekleri ile işten ayrılmak için dilekçe vermeleri için tanıdığı süre sona erdi.

BİN KİŞİLİK LİSTE
Çalışanlar işten ayrılmak için dilekçe vermeyince yönetim mobing uygulamalarını arttırdı. Maaşları yarıya indirilen ve uzak şubelerde görevlendirilen çalışanların baskılar sonucu işten ayrılmalarının planlandığı ifade ediliyor. Yönetimin işten çıkarmak için bin kişiye yakın liste oluşturduğu, işe dönüşleri engellemek, dava açmaların önüne geçmek için de çalışanlardan dilekçe istediği belirtiliyor.

ÇALIŞANLAR İMZA VERMESİN
Bank Asya hissedarlarının avukatı Süleyman Taşbaş, Bank Asya çalışanlarına yönelik yönetimin baskısının sürdüğünü söyledi. Banka çalışanlarının işten çıkmaları için mobing uygulandığını ifade eden Taşbaş, “Çıkarılanlar olursa bununla ilgili yasanın öngördüğü bütün haklar aranacak. İşe iade davaları açılacaktır. Zaten biz imza atılmaması yönünde çalışanlara kanaat belirtmiştik. İmza atıldığı zaman bir takım tazminat haklarından mahrum kalma olabilir” dedi.

İŞE İADE DAVASI AÇILACAK
Taşbaş, TMSF’nin atadığı banka yönetiminin bankanın faaliyetlerini daha fazla geliştirerek devam ettirme düşüncesinden ziyade baskı ve yıldırma politikası ile çalışanlarla uğraştığını dile getirdi. Çalışanların üstüne gidildiğini aktaran Taşbaş, “Bu aşamadan sonra çıkarmalar olursa işe iade davaları açılacak. Kanun işten atılanlara bu hakkı veriyor. Çalışanlar bu haklarını kullanacaklardır” dedi.

SİSTEMATİK PLAN VAR
TMSF yönetiminin geçen yıl şubat ayından beri görevde olduğunu aktaran Taşbaş, o zamandan beri çalışanlara baskıların sürdüğünü dile getirdi. Taşbaş, “Bu baştan beri sürdürülen bir politika. Bu bir yıldırma politikası. Bu şekilde çalışanların bankadan ayrılmalarının sağlanması planlanıyor. Bunlar kesinlikle iyi niyetle atılmış adımlar değil. Sistematik bir planları var. Onu hayata geçiriyorlar” diye konuştu.

İSTiFA ETMELERi iSTENiYOR
İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nden gönderilen bir başka yazıda ise kendi isteği ile bankadan ayrılmak isteyen çalışanlardan el yazıları ile yazılmış talep dilekçelerini, ayrılma gerekçeleri ile belirtilmiş ve yönetici onayı alınmış şekilde iletmeleri istenmişti. Bu çalışanların iş akitlerinin, karşılıklı anlaşma (ikale) yoluyla sonlandırılacağı belirtilmişti. Yasal haklarından mahrum olmak istemeyen çalışanlar ise bu çağrıyı dikkate almayarak istifa dilekçesi vermedi.

MAAŞLAR YARIYA DÜŞTÜ
TMSF yönetimi, daha önce banka çalışanlarına gönderdiği yazıda bankanın aktif büyüklüğünün bir yılda yüzde 44 küçüldüğünü ifade etmişti. Personel sayısındaki azalmanın ise yüzde 8 ile sınırlı kaldığı vurgulanan yazıda, mevcut bilanço büyüklüğü dikkate alındığında faaliyete mevcut personel sayısıyla devam etmenin sektör gerçekleri ile örtüşmediği ve bu durumun sürdürülebilir olamayacağı ifade edilmişti. Yazıda, yapılacak işgücü planlaması ile aylık 15’er günlük sürelerle ücretsiz izin uygulamasına geçileceği belirtilmişti. Hayata geçirilen uygulama ile çalışanların maaşları yarıya indirildi.
<< Önceki Haber İstifa etmeyene sürgün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER