İsviçre hükümetine ikinci aşırı sağcı bakan girdi


İsviçre Parlamentosu yedi kişilik yeni hükümetini seçti. Parlamento, muhafazakar sağcı İsviçre Halk Partili (SVP) Guy Parmelin'i seçerek SVP'nin Federal Konsey'de iki bakanla temsil edilmesini sağladı. Vaud kantonundan gelen Parmelin, 116'ncı bakan oldu.

Minare yasağı ve göçmen kotası gibi referandumlarla gündemden düşmeyen SVP, ekim ayında yapılan genel seçimlerden birinci çıkmıştı.

Önceki hükümette görev alan altı bakan ise tekrar aday olarak yeniden seçildi. Maliye Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf terkar aday olmadığını duyurduktan sonra sağcı SVP boşalan koltuğa aday olmuştu.

AŞIRI SAĞCI PARTİ İÇİN BOZULAN 'SİHİRLİ FORMÜL' YENİDEN UYGULANMIŞ OLDU

Yedi kişilik Federal Konsey, İsviçre Konfederasyonu'nun yürütme kurulunu oluşturuyor. Yedi kişilik hükümette; meclisteki üç büyük partinin ikişer ve küçük partinin bir temsilcisi bulunuyor. Bu dağılım siyaset bilimi literatürüne 'Sihirli Formül' terimi olarak girmişti.

Federal Konsey her genel seçimden sonra yeniden belirlendi. Parlamentodaki milletvekilleri hükümet partilerinin teklif ettiği adaylar arasında seçim yaptı.
İsviçre parlamentosu 2007 yılındaki seçimlerde aşırı sağ tandanslı SVP'nin ikinci bakanını seçmeyerek 'Sihirli Formülü' bozmuştu. Son genel seçimlerde sağ partiler oy artışı sağlayarak meclisteki mutlak çoğunluğu yakaladı. Milletvekilleri, seçmenin kararına saygı göstererek SVP'nin hükümette iki bakan tarafından temsil edilmesini sağladı. CİHAN
<< Önceki Haber İsviçre hükümetine ikinci aşırı sağcı bakan girdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER