İzmir'in 2016 yılı yol haritası belirlendi


İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılı hedeflerini belirledi. Belediye meclisinde onaylanan 2016 mali yılı performans programı ve mali bütçesine göre 4 milyar 485 milyon TL olarak belirlenen gider bütçesi, bir önceki yıla oranla yüzde 15,2 arttı. Aynı döneme ilişkin gelir bütçesi ise 3 milyar 850 milyon lira TL olarak belirlendi ve önceki yıla göre yüzde 19.8 arttı. Aradaki finansman farkının banka mevcudu, iç ve dış borçlanma ile sağlanacağı açıklandı. Büyükşehir Belediyesi'nin ekonomik, uzun vadeli finansman dengesini bozmayan borçlanma anlayışının, önümüzdeki yıllarda da devam edeceği belirtildi. Ekonomik ve finans gücü kredi derecelendirme kuruluşlarınca tescillenen, Sayıştay tarafından "şeffaf, hesap verilebilir belediye" olarak tanımlanan, mali tabloları doğru ve güvenilir bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılındaki toplam bütçesinin 2,8 milyar TL'sini, performans programında yer alan 248 proje için harcayacak.

Başkan Aziz Kocaoğlu, görüşmelerin yapıldığı meclis oturumunda, oy çokluğu ile onaylanan bütçe ve performans programının İzmir'e ve İzmirlilere hayırlı olmasını diledi. Muhalefet partilerinin eleştirilerini de cevaplayan Başkan Kocaoğlu, ilçe belediyelere eşit yatırım yapılmadığına yönelik iddialara karşı, "Bu konuda lütfen insaflı olun. Sizin de, kimsenin de bana ayrım yaptırmaya gücü yetmez. Ben ayrım yapmadan bu görevimi sürdürdüm, ayrım yapmadan gideceğim." dedi. Büyükşehir Belediyesi'nin, yatırıma ayırdığı payla 12 yıldır yaptığı işlerle Türkiye'ye örnek olduğunu belirterek, "Bunu ben söylersem bir şey ifade etmez ama tüm dünya söylüyor. Dünya çapında aldığımız ödüller söylüyor." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi bütçesinden bütün sektörler içinde yüzde 24'lik pay ile en çok kaynağın ayrıldığı ulaşımda , raylı sistem projeleri ve yolcu gemisi alımları öne çıkıyor. Tramvay hatları yapımı ve araç alımı için 214 milyon TL, yolcu gemisi ve arabalı vapur alımı için 180 milyon TL, "Hafif Raylı Sistem" projesi kapsamında araç alımı için 40 milyon TL, İZBAN ağına ilave hatlar yapılması için 15 milyon TL bütçe belirlendi. Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu metro hattı, Evka3–Bornova Merkez metro hattı ve Gaziemir'deki Fuar İzmir alanına yapılacak monoray sistemi için toplam 65 milyon liralık kaynak ayrıldı. Şehir trafiğini rahatlatacak önemli projelerden biri olan "Akıllı Trafik Sistemi" için 41.5 milyon TL, otopark yapımları için 21.5 milyon TL bütçe ayrıldı. Ulaşım sektörü için ayrılan bütçe ise 679 milyon 357 bin lira olarak öngörüldü.

Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dokuz ilçenin daha bağlanması sebebiyle altyapı çalışmalarına ayrılan payda da önemli bir artış yapıldı. Yeni dönemde şehir altyapısı, toplam faaliyet bütçesinin yüzde 17'siyle ulaşımın ardından ikinci sırayı aldı. Toplam 471 milyon 261 bin TL kaynağın ayrıldığı bu sektörün aslan payını, 245 milyon TL ile asfalt çalışmaları aldı. Homeros Bulvarı-Otogar bağlantı yolu projesi için 31.5 milyon TL, karayolu alt ve üst geçitlerine 31 milyon TL kaynak ayrılırken "Narlıdere-Güzelbahçe Otoban Altı İmar Yolu Açılması" projesi için 10 milyon TL bütçe öngörüldü. Belediye ayrıca 2016 yılında Çeşme ve Kınık semt garajlarının projelerini tamamlayacak, Foça Semt Garajı'nın yapımına başlayacak.

Belediyenin araç sayısı arttırılacak. 309 milyon 379 bin TL bütçenin ayrıldığı çevre sektöründe ise katı atık ve yeşil alan faaliyetleri ön plana çıkıyor. Yeşil alanların bakımı, yeni şehir ormanlarının ve rekreasyon alanlarının yapımı ve bakımı için 164 milyon TL ayrılırken atık transfer, bertaraf ve depolama tesislerinin yapımı ve işletilmesi için toplam 59 milyon TL kaynak ayrıldı.

306 milyon 287 bin TL kaynağın ayrıldığı şehir koruma ve planlama sektöründe en büyük payı, 178 milyon TL ile her yıl olduğu gibi kamulaştırma faaliyetleri aldı. Onları 57 milyon TL kaynakla tarihî çevrenin iyileştirmesine yönelik çalışmalar ve 24 milyon TL ile Uzundere, Ege Mahallesi ve Bayraklı başta olmak üzere İzmir'in dörtbir yanında devam eden şehir dönüşümü faaliyetleri izledi. İzmir'in çehresini değiştirecek olan kıyı tasarımı çalışmalarına ayrılan kaynak ise 18 milyon TL olarak öngörüldü.

Toplam 267 milyon TL kaynağın ayrıldığı sosyal desteklerde, 37 milyon TL ile "Süt Kuzusu" projesi öne çıkıyor. Eşrefpaşa Hastanesi faaliyetlerinin yürütülmesi için ayrılan kaynak ise 55 milyon TL. Buca'da bu yıl yapımı tamamlanacak Sosyal Yaşam Kampüsü'ne 5 milyon TL kaynak ayrıldı. 2016 projeleri içinde, "Engellilik Farkındalık Parkı" ve "Aile Danışma ve Eğitim Merkezi" de dikkat çekiyor.

İzmir'i fuarlar ve kongreler şehri haline getirmek, dünya ekonomisindeki yerini geliştirmesini sağlamak amacıyla turizm ve yerel ekonomi sektörüne 19.5 milyon lira pay ayrıldı. Akdeniz Akvaryumu, Zooloji Müzesi ve Yeni Kıta Habitatları projeleri üzerinde çalışılacak. Kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi, kovanlı kovansız arılar, küçükbaş hayvancılık için keçi, teke, koyun ve koç dağıtılacak. Kent Koleji faaliyetleri kapsamında da 5 bin 150 kişiye, 95 branşta eğitim verilecek. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'in 2016 yılı yol haritası belirlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER