İZSU: Katı atık ve atık su bedelleri tahsilatı keyfi değil


İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, su faturalarında ayrı ayrı tanımlanan katı atık ve atık su bedellerine ilişkin tahsilatın keyfi değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan, "Atıksu Alt Yapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik" gereğince kanuni bir zorunluluk olduğunu, katı atık tarifelerininse ilçe belediyeleri tarafından belirlendiğini duyurdu. İZSU, büyük şehirler içinde en ucuz suyun İzmir'de olduğunu bildirdi.

İZSU, şu açıklamayı yaptı:

"1- Su kaynaklarını koruyup atık suların doğaya dönüşünü sağlayarak gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedefleyen İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi, özellikle AB standartlarında ileri biyolojik atık su arıtma tesisi yatırımlarıyla Türkiye'de açık ara lider konumdadır. Faturalarda yer alan atık su bedelleri, bu alanda yapılan tüm yatırım ve işletme maliyetlerinin yasal bir zorunluluk nedeniyle tarifelere yansıtılmasıdır.

2- İzmir'de 20 tona kadar kullanılan suyun metreküp fiyatı, atık su dahil 3.43 TL'dir. Türkiye'nin en pahalı suyunun İzmir'de olduğunu iddia edenler İstanbul'daki 0-10 ton kullanım bedelinin 3.98 TL, 11-20 ton kullanım bedelinin 5.79 TL olduğunu, Ankara'daki su bedelinin ise kademesiz ton başına 4.56 TL olarak tahsil edildiğini nedense dikkate almamaktadır. Buna göre İzmir'de 20 metreküplük su kullanımı olan vatandaşımız 68.60 TL öderken aynı miktardaki su için Ankara'da 91.20 TL, İstanbul'da ise 97.70 TL ödenmektedir. Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Konut dışı tarifelerin kıyaslamasında da yine benzer bir tablo ortaya çıkmaktadır. İzmir'deki kademesiz 7.88 TL'lik tarifeye karşılık İstanbul'da ton başına 9.22 TL, Bursa'da 10.56 TL, Gaziantep'te kademeli 8.48 TL, Ankara'da ise 11.63 TL tahsil edilmektedir. Yine 20 metreküp üzerinden örnekleme yapıldığında, konutdışı tarife su bedeli İzmir'de 157.60 TL, İstanbul'da 184.40 TL, Ankara'da ise 232.60 TL olmaktadır. Ayrıca İstanbul'daki su fiyatlarının her ay enflasyona endeksli olarak değiştiğini de kamuoyunun bilgisine sunmakta yarar görüyoruz.

3- Su faturalarındaki katı atık bedellerinin ne olacağı İZSU Genel Müdürlüğü değil, ilçe belediyeleri tarafından belirlenmektedir. İdaremiz, ilgili yönetmelik gereğince faturalara yansıtılan bu bedelleri olduğu gibi ilçe belediyelere aktarmaktadır.

4- Su faturalarının 'geç okuma' nedeniyle katlanması diye bir şey söz konusu değildir. Örneğin bir sayaç, 30 gün yerine 45 günde okunmuş ve su tüketimi 20 tonu aşmışsa vatandaşlarımızın mağdur olmaması için 20 metreküplük barem 30 metreküpe çıkarılmakta, yani kullandığı suyu yine birinci kademe fiyat tarifesinden ödemektedir. Abonenin sayacı iki ay sonra okunmuş ise talep etmesi durumunda ödemesini, faizsiz iki taksit halinde yapması da sağlanmaktadır." CİHAN
<< Önceki Haber İZSU: Katı atık ve atık su bedelleri tahsilatı keyfi değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER