Japonya'dan Mısır'a 17,6 milyar dolar kredi sözü


Japonya hükümetinin, ülkeyi ziyaret eden Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi'ye 2 trilyon Yen (17,6 milyar dolar) kredi sözü verdiği bildirildi.

Japonya'ya iki gün önce gelerek dört günlük ziyarette bulunacağı açıklanan Mısır lideri El-Sisi'nin, Başbakan Shinzo Abe ile görüşerek 17,6 milyar dolarlık ekonomik destek sözü aldığı bildirildi. El-Sisi'yi Başbakanlık ofisinde kabul eden Abe, Japonya'nın Mısır ile ilişkilerine büyük değer verdiğini belirterek, Mısır'ın Ortadoğu'da kilit bir ülke olduğunu aktardı. Abe ayrıca, Mısır'ın bölgedeki güvenliğin ve gelişmenin sağlanmasındaki rolünün önemine vurgu yaptı. El-Sisi ise iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesi isteğini dile getirdi.

Görüşme ardından basın açıklaması yapan iki lider, BM Güvenlik Konseyi'nin devamlı olmayan üyesi olarak her iki ülkenin, bölge güvenliği için terrörizme karşı ortak çalışacağını duyurdu.

Basın açıklamasında ayrıca, Japon hükümeti ve şirketlerinin, Mısır'a toplam 2 trilyon Yen (17,6 milyar dolar) meblağında ekonomik yardımın yanı sıra, Mısır'ın enerji sektörünün geliştirilmesi için 54 milyar Yen (475 milyon dolar) değerinde kredi ayıracağı belirtildi.

Asahi Medya Kurumu'nun bugün servis ettiği haberde, Mısır Cumhurbaşkanı El-Sisi'nin, başkent Tokyo'nun merkezindeki İmparatorluk Sarayı'nda bugün Veliaht Prens Naruhito ile bir araya geldiği ifade edildi. Babası İmparator Hirohito'nun nezleye yakalanması nedeniyle El-Sisi'yi, İmparator Hirohito'nun büyük oğlu Prens Naruhito'nun kabul ettiği belirtildi. Naruhito'nun, El-Sisi ile görüşememesi nedeniyle babası Hirohito'nun teessüf mesajını ilettiği aktarıldı. El-Sisi ise cevaben İmparator'un en kısa zamanda sağlığa kavuşması için dua ettiğini söyledi.

Japonya'nın eğitimdeki başarısı ve gücüne hayranlığını ifade eden El-Sisi'ye cevaben Prens Naruhito, barışın inşa edilmesi yolunda eğitimin rolüne vurgu yaptı. Görüşme ardından El-Sisi ile Prens Naruhito'nun birlikte öğle yemeği yediği kaydedildi.

El-Sisi'nin ziyaret kapsamında, Mitsubishi Corporation şirketinin CEO'su Ken Kobayashi ve Japonya'nın milli sporu Sumo güreşinde dünya dördüncülüğünü elde eden Mısır asıllı Sumo güreşçisi Abdul Rahman Al Shaalan ile de bir araya gelmesi planlanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Japonya'dan Mısır'a 17,6 milyar dolar kredi sözü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER