Japonya ordusunun yurtdışı operasyonlarının önünü açacak anayasa onaylandı


Japon ordusuna yurtdışında daha geniş rol oynamaya imkan verecek pasifist anayasanın değiştirilmesine yönelik hazırlanan kanun tasarısının, meclisin alt kanadı tarafından bugün onaylandığı bildirildi.

Tasarının, muhalefet tarafından boykot edildiği bildirildi. Oylamadan önce konuyla ilgili mecliste konuşmalarını tamamlayan muhalefet partileri meclis üyelerinin, yasanın onaylanmasını protesto etmek amacıyla salonu terk ettiği belirtildi.

Muhalif partilerinden biri olan Japonya Tazminat Partisi üyelerinin ise salonda kalmaya devam ederek iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) kanun tasarısına karşı hazırladıkları teklife oy verdiği bildirildi.

İktidar partisinin anayasayı değişmek amacıyla geçen sene hazırladığı kanun tasarısına, ülkedeki birçok akademisyen, kanun uzmanları ve muhalif milletvekillerinin karşı koyduğu gözlemlendi. Ülke genelinde yapılan bir ankette halkın yüzde 80'nin, bu değişikliğe hoş bakmadığı bilinse de, tasarının bugün Japon Meclisi'nin Alt Kanadı tarafından onaylanarak, müzakere olunması ve 60 gün içinde onaylanması amacıyla üst kanada sunulduğu aktarıldı.

Japonya Başbakanı Abe Shinzo'nun, gittikçe bölgede daha güçlü hale gelen Çin'e karşı koymak ve dünyanın muhtelif noktalarındaki barış operasyonlarına katkıda bulunmak amacıyla Japonya'nın 1945 yılından bu yana devam edegelen ve ABD ordusu yetkilileri tarafından hazırlandığı bilinen pasifist anayasasını değiştirmek istediği biliniyor.





CİHAN
<< Önceki Haber Japonya ordusunun yurtdışı operasyonlarının önünü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER