"Kalıcı barış isteniyorsa Roboski katliamının katilleri ortaya çıkarılmalıdır"


Şırnak'ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde F-16 savaş uçaklarının bombardımanı sonucu, geçimlerini sınır ticareti yaparak sağlayan 17'si çocuk 34 sivil vatandaş, katledilmelerinin 4'üncü yıldönümünde unutulmadı.

Van İnsan Hakları Derneği Başkanı (İHD) Murat Melet, Türkiye'de, Roboski katliamına benzer birçok katliam olduğunu ve bunların hiçbirinin aydınlatılmadığını söyledi. Melet Türkiye'de kalıcı barıştan söz ediliyorsa, kalıcı bir barışın şartını isteniyorsa ilk önce Roboski'deki, katillerin ortaya çıkarılması ve yargı önüne çıkartılıp yargılanması gerektiğini söyledi.

Van Mazlum-Der Başkanı Yakup Aslan ise Roboski'nin, devletin yaptığı bir katliamın olduğunu ve bu katliama ilk başta gizlilik kararı getirilerek, halktan ve toplumdan kaçırılmaya çalıştığını ifade etti.

"UNUTMAYACAĞIZ VE UNUTTURMAYACAĞIZ"

Aradan 4 yıl geçmesine rağmen devletin; ne attığı bir adım ne de bu ailelerin acılarını paylaşabilecek yaklaşımı söz konusu olduğunu kaydeden Van İHD Başkanı Murat Melet, bu olayı yaptıranların ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Melet şunları dile getirdi: "Bu tür katliamlar ve sorunlar çözülmediği müddetçe Türkiye'de barıştan söz etmek bir imkansızdır. Bu tür yaşanan katliamların bir an önce katillerinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Çatışmalı süreç söz konusudur, bu çatışmalı durumlar da Roboski'de yaşanan katliamı da bir tarafa bıraktık anlamına gelmiyor."

Çok hızlı ilerleyen bir süreç yaşandığını söyleyen Melet, "Türkiye'de Roboski'ye benzer durumlar yaşandığı için belki böyle düşünülebilir. Roboski geçmişte kalsa da Roboski unutuldu gibi düşünülse de, biz insan hakları savunucuları olarak asla ve asla unutmayacağız ve unutturmayacağız." şeklinde konuştu.

"BU BİR GELENEK HALİNE GELDİ"

Van Mazlum Der Başkanı Yakup Aslan da şunları dile getirdi: "Roboski, devletin yaptığı bir katliamdır. Bu katliam ilk başta gizlilik kararı getirilerek halktan ve toplumdan kaçırılmaya çalışıldı. Bu bir gelenek haline geldi ve bu gelenek hiç değişmedi. Katileri ve katileri gizleyen zihniyeti kınıyorum. Yıllardır süren bu geleneğe doğrusu hiç şaşırmıyoruz. Birçok katilin özellikle yargılanmadıklarını ve daha sonra da belli makamlara yükseltildiklerini görüyoruz. Yaşanan bu katliamlarda hiçbir adım atılmadı. Sürekli halka unutturulan cinayetler ile karşı karşıyayız. Bu süreç içinde katiller beraat ettiriliyor. Katilleri kınıyoruz ve katilleri gizleyen, koruyan zihniyeti de kınıyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber "Kalıcı barış isteniyorsa Roboski katliamının katilleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER