"Kamu İhale Kanunu, AB direktifleri doğrultusunda yeniden değişecek"


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kamu İhale Kanunu'nun 33 defa değiştiğini belirterek, Avrupa Birliği (AB) direktiflerine uyum gözetilerek kanunun yeniden değişeceğini söyledi. İstisnaları daraltacak bir tasarı hazırladıklarını belirten Ağbal, Eylem Planı'nın ilk 6 ay içinde Meclis'e getirileceğini ifade etti.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. 5 maddeden oluşan tasarı, 2016 Yılı Merkez Yönetim Bütçesi yürürlüğe girinceye kadar 2016 yılının ilk üç aylık döneminde merkezi yönetim harcamalarının yapılmasına ve gelirlerinin tahsiline imkan verecek.

Soruları cevaplayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Sayıştay raporlarının geniş şekilde görüşülmesi gerektiğini ifade etti. "Vatandaşın bir kuruş hakkını mutlaka ve mutlaka koruyacak bir mekanizmayı birlikte üretiriz." diyen Ağbal, Sayıştay raporlarıyla ilgili komisyonda açıklamalarda bulunacağını kaydetti.

Askeri harcamalar konusunda ise Ağbal, Birleşmiş Milletler (BM) kararları doğrultusunda Afganistan'da, Lübnan'da, Bosna'da, Aden'de tamamen uluslararası anlaşmalar gereği yürütülen operasyonlar olduğunu söyledi. En son Afganistan'da Kabil havalimanındaki yönetimi Türkiye'nin devraldığını anlatan Ağbal, Türkiye'nin bu kapsamda yapacağı harcamaların arttığını belirtti. 2016 ödeneğinde serbest bırakma oranının yüksek olmasının sebebinin bu olduğunu dile getiren Ağbal, Kamu İhale Kanunu'nun da değişeceğini açıkladı. Kamu İhale Kanunu'nun 33 defa değiştiğini dile getiren Ağbal, "Bir değişiklik birden fazla düzenlemeyi getirebilir. Zaman içerisinde çeşitli istisnalar getirildi, artırıldı. Avrupa Birliği direktiflerine uyumu gözettik, mevcut istisnaları kaldıracak, daraltacak tasarıyı hazırladık. Eylem Planı içinde ilk 6 ay içinde Meclise getireceğimiz temel yasalardan bir tanesi olacak. Mevcut eksiklikleri azaltacağız." şeklinde konuştu.

HDP'ye Hazine yardımı konusunda da Ağbal, her yılın ocak ayında siyasi partilere kanunda belirtilen şartlara göre hazine yardımı yapıldığını söyledi. Ocak ayının 10'unda ödeme yapıldıktan sonra yıl içinde bir seçim yapılsa bile parti yardımı yapılmasının kanunen mümkün olmadığını dile getiren Ağbal, HDP'nin soru önergesine cevap verilmemesiyle ilgili de "60 gün içinde cevap verilmezse dava açılabiliyor. Zaten dava açmışsınız. Gelecek ayın 10'unda HDP başta olmak üzere hiçbir parti ayrımı yapılmadan hazine yardımı yapılacak." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "Kamu İhale Kanunu, AB direktifleri doğrultusunda yeniden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER