'Kanserojen tarım ilacına dirençli GDO'lu mısır da kanserojen çıktı'


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Akbay, kanserojen tarım ilacına dirençli GDO'lu mısırın da kanserojen çıktığını belirterek, GDO'lu mısırı Türkiye'ye ithal edecek ilgilileri ve tüketicileri uyardı.

Ayşegül Akbay, 1 Aralık'ta Avrupa Parlamentosu, Sağlık, Gıda ve Çevre Komitesinin gündeminde tartışılan tarım ilacına dirençli GDO' lu mısır ve kanser yapıcı etkisi konusunda açıklamalarda bulundu. Akbay, GDO'lu mısırı Türkiye'ye ithal edecek ilgililerin ve tüketicilerin konuyu yeniden incelemesi gerektiği konusunda uyardı.

Akbay, Gıda ve Çevre Komitesi'nin kanserojen olduğu bilinen herbisit glifosat'a tolerans sağlayan NK603 x T25 mısırının, Dünya Sağlık Örgütü'nün özel kanser ajansı tarafından insanlar için muhtemel kanserojen olarak sınıflandırılmış olduğunu vurguladığı, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nden de açıklama beklediğini söyledi.

AB KOMİSYONU GDO'LU MISIR KULLANIMINA YETKİ VERMİYOR

Avrupa Komisyonu'nun, gıda ve yemlerde, GDO'lu mısır kullanımına yetki vermediğinin altını çizen Akbay, şöyle devam etti: "1 Aralık'ta Avrupa Parlamentosu, sağlık, gıda ve çevre komitesi tarafından kabul edilen karara göre GDO'lu gıda ve yem ürünlerinin faydalı kullanımı ve satışa yetkilendirme prosedürü hala tartışmalı. GDO satış yetkilendirme sürecinin kendisinin inceleme altında olduğu dikkate alındığında herhangi bir AB üyesi devlette, AB onaylı GDO'lu yem ve gıda satışı ve kullanılmasına dair yasaklar dışında, yemler için ayrı bir AB hukukunun belirlenmesine Parlamento tarafından karşı çıkılmıştı. GDO ülke sınır kontrollerinin yeniden yerleştirilmesine dair endişelerle, Parlamento, Komisyonu konuyu baştan gözden geçirmeye çağırıyor."
CİHAN
<< Önceki Haber 'Kanserojen tarım ilacına dirençli GDO'lu mısır da... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER