İngiltere'nin Irak'a gönderdiği silahlar IŞİD'in elinde


İngiliz Independent gazetesi, 2003'te başlayan Irak Savaşı'ndan sonra bölgeye gönderilen İngiliz silahlarının, IŞİD militanlarının eline geçmiş olabileceğini iddia etti.

Gazeteye göre Uluslararası Af Örgütü'nün (UAÖ) son yayımladığı raporda, 2003'te başlayan Irak Savaşı'nda İngiltere'den bölgedeki cephanelere gönderilen silahların, Suriye ve Irak'taki IŞİD militanlarının eline geçmiş olabileceği ileri sürüldü. Haberde, UAÖ uzmanlarının binlerce video ve fotoğrafı inceleyerek hazırladığı raporda, IŞİD militanlarının, Irak ordusuna 2003 – 2007 yılları arasında, 25 ülkenin sağladığı silah ve mühimmatı yağmalamasıyla erişim sağladığı sonucuna varıldığı belirtildi. Haberde söz konusu ülkeler arasında, Avusturya, Belçika ve İngiltere gibi Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yanı sıra Rusya, Çin ve ABD de bulunuyor.

Raporda, İngiltere menşeli silahların 2005-2006 yıllarında Irak'a aktarılmadan önce Bosna-Hersek ve Sırbistan'dan temin edildiği, yaklaşık 20 bininin ise 2007'den sonra Çin'den Ada'ya gönderilmesinin ardından bölgeye ulaştırıldığı öne sürüldü.

Gazeteye konuşan UAÖ Silahlandırma Araştırma Merkezi Direktörü Oliver Sprague, uzun yıllardır Irak'a yapılan sorumsuz silah aktarımı nedeniyle IŞİD'in elinde bulunan çeşitli silah ve mühimmatın oluştuğunu kaydetti. Sprague, yeni silahlandırma anlaşmalarında IŞİD'in göz önünde bulundurulmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.

İngiltere hükümet sözcüsü ise iddialara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "İngiltere hükümeti, silah ihracatında son derece önemli sorumlulukları üstlenmektedir. Dünyada en güçlü silah kontrolünü yapan ülkeler arasında Birleşik Krallık bulunmaktadır." denildi. CİHAN
<< Önceki Haber İngiltere'nin Irak'a gönderdiği silahlar IŞİD'in elinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER