Kapadokya'daki balonlara güvenlik için Bakanlık'tan meteorolojik destek


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) havacılık sektörü için hayata geçirdiği uygulamalara bir yenisini daha ekledi. Yeni uygulama ile Kapadokya'da havalanan balonlar için önceden hava tahminleri yapılarak uçuşların daha güvenli olması sağlanacak. Kapadokya'daki balon uçuşlarına destek sağlamak maksadıyla başlatılan uygulama ile meteorolojik sebeplere bağlı balon kazalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) havacılık sayfası olan 'hezarfen.mgm.gov.tr' adresinde hizmet vermeye başlayan uygulama ile Kapadokya'da yapılan balon uçuşlarının gerçekleştirildiği alanda kullanıcılar farklı seviyelerde rüzgâr ve sıcaklık tahminlerine ulaşabilecek. 'Rüzgâr-Sıcaklık Ürünleri' bölümünde açılan yeni sayfada kullanıcının seviye ve zaman olmak üzere iki parametre seçmesi gerekiyor. Seviye ve zaman parametreleri seçilip 'Göster' butonuna basıldığında gelen harita kullanıcıya sunuluyor. Harita üzerindeki tahmin noktalarında (grid) rüzgarın yön ve hızı oklarla (flag), sıcaklık derece olarak kırmızı ve o noktanın metre cinsinden denizden yüksekliği (rakım) ise mavi renkte veriliyor.

MGM'nin teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğini ve hava tahminlerinde yüzde doksanların üzerinde başarılı neticeler elde ettiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "Bu çerçevede ülke genelinde 60'tan fazla Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H-OMGİ) kurduk ve bu istasyonlardan aldığımız verileri anında ilgililere ulaştırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kapadokya'da balonların uçuş güvenliği için yeni bir uygulamayı MGM'nin hayata geçirdiğini vurgulayan Eroğlu "Buraya turizm için gelen yerli ve yabancı turistler artık balonlarda daha güvenli seyahat edebilecek. Bu uygulama ile meteorolojik kaynaklı balon kazalarının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Önceden ulaşılacak sıcaklık ve rüzgar değerleri ile uçuşların riskleri bilinecek ve gerekli tedbirler daha kolay alınabilecek." şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Kapadokya'daki balonlara güvenlik için Bakanlık'tan meteorolojik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER