Karbondioksit atığı zamlanıyor, çelik sanayisi tehlikede


Avrupa Komisyonu, sanayilerin karbondioksit atıklarına yeniden zam getirecek. Sanayiciler Birliği (Wirtschaftsvereinigung Stahl) ve Demir Çelik Sendikası (İG Metall – NRW) Pazartesi günü yaptıkları açıklamada Avrupa Komisyon'un karbondioksit içerikli atıklara zam getirmeyi planlamasının, çelik sanayinin varlığını tehdit ettiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu, iklimin korunması amacıyla karbondioksit salınımına karşı kesilen paraya zam yapmayı planlıyor. Kirletme payı olarak da bilinen bu uygulamada, karbondioksiti atmosfere salma ruhsatına yakında zam getirerek karbon salınımının azaltılması hedefleniyor.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV), Avrupa'nın en çok çelik ithal etme özelliğiyle bundan en çok etkilenecek eyalet durumunda. Almanya'nın ham çelik ihtiyacının yüzde 38'ini karşılayan KRV'nin, sendika sözcülerine göre sektörde çalışan 48 bin işçisini zor günler bekliyor. Almanya'daki toplam karbondioksit atıklarının üçte biri sadece bu eyalette oluşuyor. Aşırı iklim değişiklikleri ve küresel ısınma ile kutupların erimesi sonucu atmosferi temiz tutabilmek için, Japonya'nın Kyoto şehrinde Birleşmiş Milletler'in İklim Konferansı'nda protokol imzalanmıştı.

Protokole göre 191 ülke otomobillerden ve özellikle sanayi bacalarından çıkan karbondioksiti en alt seviyede tutmayı amaçlıyor. Bu uygulamaya dahil olmayan gelişmiş ülkeler arasında ABD ile protokole katılıp 2011'de tekrar ayrılan Kanada bulunuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Karbondioksit atığı zamlanıyor, çelik sanayisi tehlikede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER