Kayseri'ye sucuk ve pastırma üzerinden darbe vuruluyor


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri 2. sıra milletvekili adayı İbrahim Bahçecioğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) işlenmiş et ürünlerine yönelik yayınladığı olumsuz rapora tepki gösterdi. "Devlet pastırmamıza ve sucuğumuza sahip çıksın" çağrısı yapan Bahçecioğlu, "Darboğazdaki Kayseri ekonomisine ilave bir yük de bu iddialarla gelmesin. Sıkıntıların üzerine sucuk ve pastırma üzerinden ekonomik anlamda darbe yapılıyor. Konuya ilişkin olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm devlet kurumlarını ve sektörle bağlantılı özel sektör meslek kuruluşlarını göreve davet ediyoruz" dedi.

İbrahim Bahçecioğlu, WHO'nun yayınladığı bir raporla 'salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etlerin kansere yol açma ihtimali' olduğunu iddia ederek, 'kırmızı eti de kanserojen maddeler listesi'ne dahil etmesi üzerine açıklama yaptı. Bahçecioğlu açıklamasında, pek çok ülkede kırmızı et sanayi ile et ve et ürünü üretici birliklerinin WHO'nun kararına sert tepki gösterdiğini, ayrıca kararın uluslararası bilim camiasında da 'hatalı' olarak değerlendirildiğini belirtti. Bazı bilim adamlarının, kırmızı etin kansere neden olmadığını, ayrıca sigara gibi kanserojen maddelerle aynı listede gösterilmesinin büyük yanlış olduğunu söylediklerine işaret eden Bahçecioğlu, ABD, Kanada, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere gelişmiş ülkelerden tıp, gıda ve beslenme alanında pek çok uzmanın da kırmızı etin beslenmede önemli rol oynadığının altını çizdiklerini ifade etti.

"Nobel Ödülü sahibi Alman bilim adamı Harald zur Hausen bile 'kırmızı et türlerinin hepsi kanser yapıyor' diye bir genellemenin yanlış olduğunu dünyadaki örneklerle medyaya açıkladı" diyen Bahçecioğlu, "Bilim adamı bazı kanser türleri çok az olan ancak kırmızı et ürünlerini çok tüketen ülkeler olduğuna, etlerin işlenme şeklinin kansere yol açtığı şeklindeki tezin de kanıtlanamadığına dikkat çekti " şeklinde konuştu.

'PASTIRMA VE SUCUK ÜZERİNDEN GÖLGE KALDIRILSIN'

Pastırma ve sucuk gibi et ürünlerinin Kayseri'nin övünç kaynağı olduğunu ve bu ürünlerin şehir ekonomisinde önemli bir yeri bulunduğunu hatırlatan Bahçecioğlu, "Ben iş hayatımda uzun yıllardır gıda sektörünü de yakından tanıdım. Ayrıca Kayseri'nin çocuğuyum. Kayseri'de üretilen pastırma ve sucuk gıda mevzuatlarına ve standartlarına uygun üretilir. En doğal yollarla, tuzla, baharatla bir nevi pastörize edilmiş et ürünleridir" diye konuştu.

"Devlet pastırmamıza ve sucuğumuza sahip çıksın" çağrısında bulunan Bahçecioğlu şöyle devam etti: "Et ürünleri üretimi ve ticareti Kayserimizde önemli bir iş alanı ve gelir kaynağı. Bu alanda ortaya atılan bu tür iddialar, zaten ekonomik sıkıntılarla boğuşan üreticilerimizi ve esnafımızı iyiden iyiye zora sokar. Darboğazdaki Kayseri ekonomisine ilave bir yük de işlenmiş gıda iddialarıyla gelmesin. İddialara resmi yanıt verilsin. Devlet pastırmamıza sahip çıksın. Pastırma ve sucuktaki gölge kaldırılsın. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere tüm devlet kurumlarını ve konuyla ilgili özel sektör meslek kuruluşlarını göreve davet ediyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Kayseri'ye sucuk ve pastırma üzerinden darbe vuruluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER