Kazakistan: Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozulmasından endişeliyiz


Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Rus Su-24 uçağının düşürülmesi ile ilgili bir açıklama yaptı. Yazlı açıklamada Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozulmasından endişe duyulduğu vurgulandı. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Suriye'de hayatını kaybeden Rus askerlerin yakınlarına ise başsağlığı diledi.

Rusya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu teröre karşı uluslararası mücadelenin devam ettiğini açıklayan bakanlık, yıllarca inşa edilen Rus-Türk ilişkilerinin bozulmasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi. Açıklamada bu hadisenin terörle mücadeleyi sekteye uğratabileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca tarafların olayı tırmandırıcı açıklamalardan uzak durmaları ve tüm iletişim kanallarını açık tutmaları gerektiği vurgulandı.

-BU OLAY RUS-TÜRK İLİŞKİLERİNDE AĞIR SONUÇLAR DOĞURABİLİR

Bu arada Kazakistan Senatosu Başkanı Kasım-Jomart Tokayev, twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türk askeri uçağının, Rus savaş uçağını düşürmesinin iki ülke ilişkilerinde ciddi sonuçlar doğuracağını açıkladı.

Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Yerlan Karin ise Rus savaş uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesiyle geri dönüşü olamayan bir yola girildiğini öne sürdü.

-KAZAKİSTAN İLERİDE ZOR SEÇİMLER YAPMAK ZORUNDA KALABİLİR

Kazakistan'ın önde gelen siyaset uzmanlarından Dosım Satbayev, su-24 savaş uçağının düşürülmesiyle alakalı Kazakistan'ın sorunlu ülkelerin herhangi birinin tarafında olmasının hiçbir anlam ifade etmeyeceğini söyledi. Kazakistan'ın gelecekte zor kararlar almak zorunda kalabileceğini hatırlatan Satbayev, meydana gelen bu olayın Kazakistan'ın dost olduğu Rusya ve Türkiye karşısında diplomatik zorluklar yaşayacağını kaydetti.

-JEOPOLİTİK BELİRSİZLİKLER ARTABİLİR

Yakın gelecekte jeopolitik belirsizliklerin aratacağına inandığın kaydeden Satbayev, Rusya'nın bölgesel ortakları için sorun oluşturan eylemlerinin giderek arttığını söyledi. Bu bağlamda Kazakistan'ın Rusya'nın enerji politikalarına rehin olmaması için çok yönlü geleneksel politikalarını sürdürmesi ve çatışan taraflardan herhangi birinin tarafında bulunmaması gerektiğini ifade etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Kazakistan: Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozulmasından... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER