Kemoterapi ilaçlarını robot hazırlayacak; personel hatası sıfırlanacak

Kemoterapi ilaçlarını robot hazırlayacak; personel hatası sıfırlanacak

Kanserle mücadelede kullanılan kimyasal tedavi (kemoterapi) ilaçları artık yüzde sıfır hata ile robotlar tarafından hazırlanacak.

Medical Park Samsun Hastanesi, 'Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi'ni kurdu. Yaklaşık 2 milyon liraya mal olan antineoplastik ilaç hazırlama robotunun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdürü Op. Dr. Hakan Özcan, hastanın tedavi sürecini güvene alan, sağlık çalışanlarını ise kemoterapi ilaçlarının olumsuz etkilerinden koruduğunu söyledi. Robotik sistemin, ilaç uygulamalarındaki riskleri tamamen ortadan kaldırdığını hatırlatan Özcan, şunları kaydetti: "Hasta güvenliği ve tedavi başarısını sağlamak üzere, ilaç hatalarını azaltmak ve hizmet kalitesini artırmak adına sistematik önlemler geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu önlemler içerisinde süreçlerin modernizasyonu ve teknolojik gereçlerin kullanılması ön plandadır. Kan dolaşımı ile vücudun hemen hemen her yerindeki kanser hücrelerine ulaşan kemoterapi ilaçları, kanserle mücadelede hayati bir öneme sahip. Hastalık sürecini yavaşlatmak, geriletmek ya da durdurmak için kullanılan bu ilaçların doğru dozda ve steril bir ortamda hazırlanması gerekiyor. Doz ayarındaki en küçük bir sapma veya elden yada ortamdan hastaya bulaşabilecek bir enfeksiyon, tedavi sürecini riske atabildiği gibi, ilacı hazırlayan kişinin sağlığını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. İlerleyen teknoloji ise tüm bu riskleri ortadan kaldırıyor."

Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi ile kanserle mücadelede yeni bir dönem başladığını belirten Medical Park Samsun Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Şen, şöyle konuştu: "Özellikle 1000 gramın altında doğum ağırlığı olan düşük tartılı veya prematüre bebek hastalarının beslenebilmeleri için hayati öneme sahip TPN sistemi Medical Park Samsun Hastanesi'nde kurulmuştur. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerimizdeki bebeklerimiz, erken doğum/düşük doğum tartılı olmanın getirdiği yetersiz kas gücü nedeniyle gelişen zayıf emme durumları; beslenmelerini olumsuz etkilemekte, ideal tartılarına ulaşıncaya kadar dışarıdan besinsel desteğe ihtiyaç duymaktalar. Bu durumda kullandığımız damar içi beslenme sistemi (TPN) sayesinde steril koşullarda, hekim istemine göre bilgisayar kontrolü altında tam dozunda hazırlanan besleyici çözeltiler 24 saat boyunca bebek hastalarımıza uygulanmakta ve kısa süre içinde ideal tartılarına ulaşmaları ve spontan beslenmeleri sağlanmaktadır."

Konuşmaların ardından basın mensupları robotun çalışmasını izleyerek, merak ettikleri soruları yöneticilere sordu. CİHAN
<< Önceki Haber Kemoterapi ilaçlarını robot hazırlayacak; personel hatası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER