Kerry, KKTC'ye gelen ilk Amerikan dışişleri bakanı oldu


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı'na saat 18.50'de gelen Kerry'i girişte, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı karşıladı.

Kerry'ye ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ve ABD'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty eşlik etti.

ÜST DÜZEY GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Cumhurbaşkanlığı'nda Kerry'nin gelişinde yoğun güvenlik tedbiri alındı. Basın ve görevliler bölgenin trafiğe kapanacak olmasından dolayı Cumhurbaşkanlığı'na iki saat önceden girdi. Girişte yapılan üst aramadan sonra, bahçede basın için kurulan platform saat 17.00 sıralarında bomba köpekleri tarafından kontrol edildi. Venüs ve Zagor isimli köpekler, Cumhurbaşkanlığı avlusunu kontrol etti. Güneşin batmasıyla havanın soğumasından olumsuz etkilenen basın mensuplarına Cumhurbaşkanlığı makamınca çay ve kahve ikramı yapıldı.

Görüşmeyi Kıbrıslı Türk ve Rum ve Türkiye'den basın mensupları takip ediyor.

KKTC'YE GELEN İLK ABD DIŞİŞLERİ BAKANI

Kerry, Barış Harekatı'ndan sonra Kuzey'e geçen ilk, 1997'deki çok kısa Madeleine Albright ziyaretinden sonra Güney'i ziyaret eden ikinci ABD Dışişleri Bakanı oldu. Albright'ten önce adayı ziyaret eden son ABD Dışişleri Bakanı ise Henry Kissinger'di. ABD tarihinin önemli dışişleri bakanı ve diplomatlarından olan Kissinger, 1974'te, Ankara ve Kıbrıs'a ziyaretler gerçekleştirerek iki taraf arasında arabuluculuk yapmaya çalışmıştı. Kıbrıs'a bugüne kadar gelen en üst düzey ABD yetkilisi ise geçen yıl hem Kuzey, hem de Güney'e ziyaret gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden oldu.

1974'te Kıbrıs'taki ABD Büyükelçisi Roger Davies'in Rumlar tarafından görev başında öldürülmesinin ardından, ABD yıllarca Kıbrıs'a üst düzey ziyaret gerçekleştirmedi ve silah ambargosu uyguladı. ABD Güney Kıbrıs'a silah ambargosunu geçtiğimiz günlerde kaldırmıştı.Amerikan-disisleri-bakani-oldu-1959274.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Kerry, KKTC'ye gelen ilk Amerikan dışişleri bakanı oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER