Kimya sektörü 2015'te çok sattı, az kazandı


Kimya sektörü, 2015 yılını 15 milyar 469 milyon dolarlık ihracatla tamamladı. Sektör, bu rakam ile otomotiv ve giyimin ardından üçüncü sırada yer aldı. Kimya ihracatı bir önceki yıla göre değerde yüzde 13,28 azalırken, miktarda yüzde 12,59 artarak 17,3 milyon tona ulaştı.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi kimya geçtiğimiz yıl en fazla ihracatı Mısır, Irak ve Almanya'ya gerçekleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, İran, İspanya, Suudi Arabistan, Yunanistan ve İngiltere ilk 10'da yer alan diğer ülkeler olarak sıralandı. Ülkelere daha yakından bakıldığında yıl genelinde Singapur'a yapılan ihracatın yüzde 245 oranında artarak 178 milyon dolara ulaştığı görüldü. Bu dönemde Avrupa ülkelerine yapılan ihracat yüzde 34, 8 oranında arttı ve toplam kimya ihracatının 4,9 milyar dolarlık kısmını oluşturdu.

2015 yılının son ayında özellikle Avrupa ülkelerine olan ihracatta dikkat çekici gelişmeler yaşandı. İlk üçte Mısır, Almanya ve İtalya yer alırken; bu ülkeleri Suudi Arabistan, Yunanistan, Irak, İran, ABD, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. Yunanistan önceki yılın aynı ayına göre yüzde 115 artış hızıyla öne çıkan ülkeler arasında yer aldı. Yunanistan'a yapılan ihracat 53 milyon dolara yükseldi. İtalya'ya yüzde 64, Hollanda'ya yüzde 63, Suudi Arabistan'a ihracatta yüzde 49 oranında artış yaşandı. Diğer yandan ABD'ye olan ihracat ise yüzde 41 arttı ve 45 milyon dolar olarak gerçekleşti. Singapur, Aralık ayında da yüzde 581 ihracat artış hızıyla rekor kırdı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, belirsizliklerin yıla damgasını vurduğunu ifade etti. Akyüz, 2015 yılıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "2015 gerek ihracatçılarımız gerek sanayicilerimiz açısından kolay olmayan bir yıldı. Küresel ekonomideki yavaşlamanın olumsuz etkisini yıl boyunca hissettik. Miktar bazında ihracatımızdaki yükselişe karşın Euro-Dolar paritesinin etkisiyle değer bazında düşüşler yaşadık. Ancak, tüm bu yaşananlara rağmen kimya halen Türkiye'nin en fazla ihracat yapan üçüncü sektörü olmayı sürdürüyor." dedi.

2016 yılında da yine çok bilinmeyenli bir denklemle karşı karşıya kaldıklarını belirten Akyüz, şöyle devam etti:

"Bilinmeyenleri en aza indirmemiz gereken bir yıla girdik. Özellikle Irak, Mısır ve Rusya cephelerindeki gelişmeler bizi yakından ilgilendiriyor. Ortadoğu ve Çin sadece kimya değil diğer sektörler için de tehdit oluşturuyor. Dış kaynaklı tüm olumsuzluklara rağmen hedef odaklı ihracat stratejimize devam ediyoruz. Güney Amerika, Sahra Altı Afrika, Uzakdoğu ve Asya gibi pazarlar yakın takibimizde. Türkiye olarak hiç ürün satmadığımız yerler var. Alt sektörler bazında potansiyelin yüksek olduğu ülkeleri araştırıyoruz. 2016 yılında da gerek fuarlar gerekse ticaret heyetleri ile firmalarımızı bu ülkeler ile buluşturmaya devam edeceğiz."
CİHAN
<< Önceki Haber Kimya sektörü 2015'te çok sattı, az kazandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER