Kısmi iptal verilen 'İnternet Yasası'nın gerekçeli kararı yayımlandı


Anayasa Mahkemesi (AYM), 'İnternet Yasası' ile ilgili verdiği kısmi iptal kararının gerekçesini açıkladı. AYM, iptal edilen maddelerin, kişinin açık rızası olmaksızın kişisel verilerine ulaşılmasına ve bu kişisel verilerin işlenip bilgi halinde TİB'e teslim edilmesine olanak sağladığına vurgu yaptı.

AYM'nin internet yasası ile ilgili verdiği kısmi iptalin gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. AYM, "İçerik sağlayıcı başkanlığın bu kanun ve diğer kanunlarla verilen görevlerinin ifası kapsamında talep ettikleri bilgileri talep edilen şekilde başkanlığa teslim eder ve başkanlıkça bildirilen tedbirler alınır" ve "yer sağlayıcı başkanlığın talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde başkanlığa teslim etmekle ve başkanlıkça bildirilen tedbirleri almakla yükümlüdür." maddelerinin iptaline karar verdi.

İptal hükümlerinin 1 yıl sonra yürürlüğe gireceği gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı: "İnternet, ticaretten siyasete, basın yayından devlet işlemlerine kadar hayatımızın her alanında çok yoğun kullanılan bir iletişim aracıdır. Bireyin hak ve hürriyetlerini kullanırken devletin müdahalesine uğrayacakları endişesine sebep olmaları, bu hak ve hürriyetlerini serbestçe kullanmalarını engellemekte, bireyin demokratik toplum düzeninin temellerini inşa etme fonksiyonunu geri dönülmez biçimde zedelemektedir.

Özel hayat bütün unsurları ile tanımlanmayacak kadar geniş bir kavram olup devletin yetkili temsilcileri tarafından ilgililer hakkında rızaları olmaksızın bilgi toplamasının her zaman söz konusu kişinin özel hayatını ilgilendireceği kuşkusuzdur. İptali istenen kurallar kişinin açık rızası olmaksızın kişisel verilerine ulaşılmasına ve bu kişisel verilerin işlenip bilgi halinde TİB'e teslim edilmesine olanak tanımaktadır. İptali istenen kurallar anayasada yer alan güvenceye rağmen kişilere ait her türlü kişisel veri, bilgi ve belgelerin konu, amaç ve kapsam bakımından yeterli sınırlamaya tabı kılınmaksızın koşulsuz olarak TİB'e verilmesine imkan tanımakta böylece kişiler idare karşı korumasız hale getirilmektedir."
CİHAN
<< Önceki Haber Kısmi iptal verilen 'İnternet Yasası'nın gerekçeli... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER