Komünist Parti üyeleri hakim karşısında


Taksim'de 1 Mayıs günü saklandıkları handan çıkarak izinsiz eylem yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan Komünist Parti üyelerinin yargılanmasına başlandı.
Sanıklar, meydandaki hanı seçim çalışmaları yapmak için kiraladıklarını belirtti. Meydandaki anıtına geçtikleri sırada bariyerleri zorlamadıklarını savundular.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde eylem yapılması yasaklanan Taksim'e çıkan Komünist Parti üyeleri hakkında dava açılmıştı. İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz 28 katıldı.

Duruşmada savunma yapan sanık Murat Hiçbezmez, "Partimin çağrısı üzerine 1 Mayıs kutlamalarına katıldım. Herhangi bir şekilde bariyerleri zorlayarak meydana girmeye çalışmadım. Açık olan yerden girdim. Polis tarafından darp edilerek gözaltına alındım. Valiliğin ve Başbakanın makul bir çoğunlukla eylem yapılabileceğine ilişkin açıklaması üzerine girmiştim." dedi.

Sanık Sargın Ulaş Tunaboylu, 1 Mayıs günü çıkış yaptıkları hanı seçim çalışmaları için kiraladıklarını söyledi. Tunaboylu, "Kiralanan işyerini 7 Haziran'da yapılacak seçim çalışmaları için kiralamıştık. Taksim meydanında anma faaliyetleri ile ilgili Valiliğin açıklamasını istiyorum. Taksim Meydanı'na çıkmadan önce de bir kısım sendikaların temsilcileri meydanlardaydı. Bizler de makul bir sayı ile meydana çıktık. Bizlere herhangi bir uyarı yapılmadan müdahale edildi." diye konuştu.

Sanık Bahtiyar Şahin, 1977 yılında Taksim Meydanı'nda öldürülen insanları anmak için Taksim'e gittiğini söyledi. Bahtiyar, "2010 yılında yapılan kutlamada kürsüde konuşan birisiyim. Burada sendikaların ortak çağrısını okuyan kişiyim. Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını doğru bulmuyorum." şeklinde konuştu.

Sanık Önder Çelik, 1 Mayıs'ta Taksim'e ulaşımın kısıtlanması nedeniyle gece handa konakladığını ifade etti.

Duruşmada savunma yapan diğer sanıklar da, Komünist Parti üyesi olduklarını, partilerinin çağrısıyla gittiklerini, bariyerleri zorlamadıklarını kaydetti.

Gruba müdahale eden polislerden İ.Ç. mahkemede şikayetçi olarak dinlendi. Olay tarihinde Taksim'de görüntü çeken polislerin başında bulunduğunu söyleyen İ.Ç. "Bana yönelik herhangi bir saldırı olmadı. Sanıklar anıtın önüne geçtiklerinde 'dağılın, burası miting alanı değil' şeklinde uyarıda bulunduk. Sanıklar ellerinde baraklar ve bayrakların plastik sopalarıyla meydana çıkmışlardı. Üzerlerinde kırmızı önlükler vardı. Bayrak sopalarıyla güvenlik güçlerine saldırdılar. Bariyerler birbirine sıkı sıkıya kenetliydi ve önünde polisler duruyordu. Sanıkların iddia ettiği şekilde bir boşluk yoktu. Şikayetçiyim, davaya katılmak istemiyorum." dedi.

Hakimin sanıkları teşhis etmesini istediği İ.Ç. 3 sanığı işaret ederek bu kişilerin polise saldırdığını hatırladığını belirtti.

Sanıklar ise İ.Ç.'nin iddialarını kabul etmedi.

Sanıkların avukatı Özgür Murat Büyük, 1 Mayıs 2015 tarihinde meydanda 3 ayrı olay yaşandığını belirtti. Komünist Parti üyelerinin eylemi ile aynı dosyada yer alan 3 sanığın eylemlerinin farklı olduğunu kaydetti.

Savunmaların ardından mahkeme, duruşmaya gelmeyen sanıklar Ezgi ve Nurten Karahancı'nın zorla getirilmesine hükmetti ve duruşmayı erteledi.

İddianamede, 34 şüphelinin "Görevi yaptırmamak için direnme", "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "İhtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından ayrı ayrı 3 yıl 8 aydan 11'er yıla kadar hapsi istendi.
CİHAN
<< Önceki Haber Komünist Parti üyeleri hakim karşısında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER