Korkulan oldu: Türkiye artık o listede

Uluslararası Kriz Grubu'nun hazırladığı “2016'ın gözlem altında tutulması gereken 10 çatışması” listesine, savaş bölgelerinin dışında Türkiye de girdi. Listedeki bölgeler arasında Irak, Suriye, Afganistan, Libya ve Burundi gibi ülkeler de var.

Korkulan oldu: Türkiye artık o listede

Dünyada kriz yaşanan bölgelere yönelik hazırladığı raporlar ile dikkat çeken Uluslarası Kriz Grubu, 2016'da izlenmesi gereken 10 çatışma bölgesi listesine Türkiye'yi de aldı. Rapora göre Türkiye'nin güneydoğusunda yaşanan çatışmalar, son 20 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

EN KÖTÜSÜ SURİYE VE IRAK
Rapora göre çözüm aciliyeti ve şiddetlenmesi riski en yüksek olan ve insani açıdan en kötü olayların yaşandığı yerler arasında Suriye ve Irak, Güney Sudan, Afganistan, Yemen ile Çad Gölü Havzası var. Bunun yanında etkili ve işleyen bir devlet olan Türkiye ile devletin çöktüğü Libya da kriz bölgeleri arasında.

BURUNDİ VE ÇAD UYARISI
Zeki bir müdahale yapılmaması durumunda krizin büyüyeceği Burundi, Güney Çin Denizi'nde fokurdayan ancak henüz kaynama noktasına ulaşmayan gerilim ile Kolombiya da listede yer alıyor.

SURİYE'DE MEVZİ KAZANMA SAVAŞI
Raporda Türkiye ile ilgili şu ifadeler dikkat çekiyor: “Diyarbakır'dan son gelen fotoğraflarda, silahlarıyla kum torbasından barikatlar arkasında şehir çatışmasına katılan genç militanlar görülüyor.

TEHLİKELİ YÜKSELİŞ
Bu görüntüler Türkiye'nin uzun süreden beri devam eden, 1984'ten beri 30 bin kişinin hayatına mal olan PKK ile mücadelesindeki tehlikeli yükselişi gözler önüne seriyor. Temmuz'da barış görüşmelerinin çökmesi ve ateşkesin bitmesinden sonra şiddetin artmasında birçok faktör var. Türkiye'deki Kürt hareketi, Suriye'de IŞİD'e karşı başarılar kazanan PKK'nın uzantısı olan PYD'yi destekliyor.

IŞİD'LE MÜCADELE ŞÜPHESİ
Ankara, sınır ötesi Kürt işbirliğinin ayrı bir devlet talebini şiddetlendireceğinden endişe ediyor. Bu endişe Türkiye'nin IŞİD'le mücadeleye odaklanmasını zayıflatıyor. Birçok Türkiyeli Kürt, Ankara'nın görünürde ortak düşmanları olan bir terörist grubu desteklediğini düşünüyor.

20 YILIN EN ŞİDDETLİSİ
Son 6 ayda çatışmalar son 20 yıldaki en yüksek seviyesine yükseldi. İki taraf da ‘askeri çözüm' olmadığını biliyor, bunun yanında Suriye'deki bataklığın düzene girmesini beklerken karşısındakini olabildiği kadar zayıflatmayı istiyor.

SEÇİMSİZLİK FIRSATI
Ortadoğu'nun etnik ve mezhepsel şiddetinin Türkiye'de daha fazla yayılmasını önlemek için her iki tarafın da acilen şiddeti sona erdirip, ateşkes şartları üzerinde anlaşıp, barış görüşmelerine yeniden başlaması gerekiyor.

REFORM ÇAĞRISI
4 yıl boyunca seçim endişesi olmayan yeni AK Parti hükümeti, Kürtler'in taleplerini karşılayacak kalıcı bir reform gündemi belirlemeli. Bunların arasında özerklik, anadilde eğitim gibi demokratik çerçeve içinde ilerleme sağlayacak konular da var.”

KÜRT RAPORLARIYLA BİLİNİYOR
Bağımsız bir yapısı olan Uluslararası Kriz Grubu, dünyanın değişik yerlerindeki krizlerin önlenmesi ve çatışmaların çözüme kavuşması için çalışmalar yapan bir düşünce kuruluşu. Geçtiğimiz yıllarda Kürt sorunu konusunda hazırladığı raporlar ve yaptığı öneriler ile dikkat çekmişti.

2016'NIN KRİZ BÖLGELERİ
1-Suriye ve Irak
2-Türkiye
3-Yemen
4-Libya
5-Çad Gölü Havzası
7-Burundi
8-Afganistan
10-Kolombiya

Özgür Düşünce
<< Önceki Haber Korkulan oldu: Türkiye artık o listede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER