KRV'de dini derneklerin tanınması için ikinci bilirkişi raporu bekleniyor


Hafta sonu yapılan kongrede yeniden Yeşiller Partisi eş başkanı seçilen Cem Özdemir'in İslami cemaatlerle ilgili eleştirileri, dört büyük İslami çatı örgütünün Kuzey Ren Vestfalya (KRV) tarafından tanınması çalışmalarını 'macera' olarak nitelemesi sonrasında tartışmalar devam ediyor.

En büyük Müslüman nüfusun yaşadığı KRV'de tanınma süreci için ikinci rapor beklenirken eski Çalışma Bakanı Guntram Schneider'in '2017 sonuna kadar İslami çatı örgütlerini devlet olarak tanımak istiyoruz' sözlerinin hükümet tarafından tepkiyle karşılandığı ortaya çıktı.

Tanınmayla ilgili sürecin devam ettiği KRV'de koalisyon hükümeti konuya ilişkin bir bilirkişi raporu hazırlatmıştı. Raporda İslam din dersi danışma kurulunu oluşturan dört İslami çatı derneğinin tüzüklerine göre beklenen şartları yerine getirdikleri belirlenmişti. Fakat sonucu beklenen ikinci bilirkişi raporunda çatı derneklerinin siyasetle ilişkisi ve herhangi bir devletin etkisinde olup olmadıkları araştırılacak.

DİTİB, İslamrat, VIKZ ve Müslümanlar Merkez Konseyi'ni oluşturan dörtlüyü ilgilendiren son raporun birkaç ay içinde açıklanacağı ifade ediliyor. Çatı örgütleri tanınmaları durumunda devletten birçok alanda elde edilecek avantajların yanı sıra İslam din derslerinin muhtevasını ve öğretmenlerini de kendileri belirlemesi söz konusu olacak.

KRV'deki gelişmenin diğer eyaletlerde de aynen ya da benzer şekilde uygulanabileceği belirtiliyor. İki ay öncesine kadar KRV Uyum Bakanı olarak görev yapan Guntram Schneider'in "Yeşil-kırmızı koalisyon hükümetinin hedefi bu yasama döneminde yani 2017 sonuna kadar meclis kararı ile İslami çatı örgütlerini devlet olarak tanımak istiyoruz." demeci siyasi çevrelerde yeniden tartışılmaya başlandı. Edinilen bilgiye göre Schneider, bu cümleyi sarf ettiği sıralarda da partisinden ağır eleştiriler aldı. Schneider'e bu konunun bakanlığının sorumluluk alanında olmadığı bildirildi. CİHAN
<< Önceki Haber KRV'de dini derneklerin tanınması için ikinci bilirkişi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER