Diyanet İşleri Başkanı Görmez'den 'Hac' açıklaması

Hac kuraları yeniden çekilecek ve 14 bin 800 kişinin haccı seneye ertelenecek.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'den 'Hac' açıklaması

  • Hac kotasından yüzde 20 kısıntı nedeniyle kuralar yeniden çekilecek.
  • 14 bin 800  kişinin haccı seneye ertelenecek.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, hac kotasından yüzde 20 kısıntının engellenmesi konusunda henüz bir netice alınmadığını belirterek, "Eğer netice alınamazsa Bakanlıklararası Hac Umre Kurulumuz var, o kurulumuzun aldığı karar gereği kura çekerek bu 14 bin 800 kardeşimizin haccını gelecek seneye ertelemeyi planlıyoruz." dedi.

Mehmet Görmez, Habertürk televizyonunda katıldığı programda Suudi Arabistan'ın, Kabe'deki genişletme çalışmaları sebebiyle hac kotalarında uyguladığı yüzde 20'lik indirimle ilgili son durumu aktardı. Suudi Arabistan'ın her ülkeye nüfusunun binde biri oranında bir kota tanıdığına işaret eden Görmez, "Bu sene Kâbe'deki inşaatlardan dolayı her ülkenin hacılarının yüzde 20'sini kısma yoluna gitti. Büyük çabalar gösterildi. Ama zannediyorum henüz bir netice alınamadı. Eğer netice alınamazsa Bakanlıklararası Hac Umre Kurulumuz var, o kurulumuzun aldığı karar gereği kura çekerek bu 14 bin 800 kardeşimizin haccını gelecek seneye ertelemeyi planlıyoruz." diye konuştu.

"ALEVİLİK, SÜNNİLİĞİN ZIDDI DEĞİL"

"Anadolu Aleviliği Sünniliğin zıddı değildir. Anadolu Sünniliği de asla Aleviliğin zıddı değildir." diyen Görmez, "Böyle bir kamplaşma bu ülkede yaşanmaz, ben buna inanmıyorum. Onun için bu gerilim alanlarını behemehâl ortadan kaldırmak gerekiyor. Herhangi bir vatandaşımız, herhangi bir yerde bir cemevi yapmak ister. Müracaatını yapar. Müracaatını yaptığı mahalli idare bu görevi yerine getirip getirmeyeceğini İçişleri Bakanlığı'na sorar. İçişleri Bakanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı'na sorar. Diyanet İşleri Başkanlığı bunu dini bir mesele olarak görmediği için Din İşleri Yüksek Kurulu'na göndermez Hukuk Müşavirliği'ne gönderir. Hukuk Müşavirliği 'İslam'ın tarih boyunca mabedi camidir başka ibadethane tanımıyoruz' der gönderir ve daha sonra tartışmalar başlar. Şimdi o ikilemden hep birlikte kurtulmamız lazım." şeklinde konuştu.

MISIR'DAKİ İHTİLAL, MEŞRUİYETİNİ DİN ÜZERİNDEN SAĞLAMAYA ÇALIŞTI

Mehmet Görmez, Mısır'da meydana gelen ihtilalin, meşruiyetini din üzerinden sağlamaya çalıştığını söyledi. Son yıllarda İslam coğrafyasını izlerken bir Müslüman olarak, sorumlu bir birey olarak elleri duaya kaldırmaktan başka çarenin olmayışına çok üzüldüklerini belirten Görmez, "İslam coğrafyası zaman zaman çok zor süreçlerden geçti ama belki de bu kadar zor süreçlerden hiç geçmedi. Dışarıda çok ciddi bir İslamofobia dalgası var. Bir nefrete dönüşüyor. Bu nefretin etkisi insanlar üzerinde sürekli artıyor. Bir taraftan da içerİde medeniyetler çatışmasından medeniyetler içi çatışmaya doğru sürüklenen mezhep meşrep kavgaları var. Mısır, İslam coğrafyasında hem tarihi önemi itibarıyla hem bugünkü konumu itibarıyla son derece önem arz ediyor. Mısır'daki o sahneye girmeden önce en önemli hususlardan bir tanesi her şeyin meşruiyetini dinden almaya çalışması." diye konuştu.
      
"MARJİNAL DİNİ GRUPLAR İSLAM'IN TEMSİLCİSİ GİBİ DİKKATE ALINIYOR"

Savaşlardan işgallerden sonra ortaya çıkan marjinal dini grupların sanki İslam'ın ana yolunun temsilcisiymiş gibi dikkate alındığına işaret eden Başkan Görmez, "Bunların varlığı da bir taraftan batıda ortaya çıkan İslamofobiayı besliyor. Ayrıca İslamofobia dalgasının Müslüman ülkelerin içine gelmesine de neden oluyor. İlahi aşkın boyutunu reddeden bir ideoloji hiçbir zaman özgürlüklere yol açacak bir ideoloji olmaz. Biz Müslümanların bir kusuru daha var. O da bütün sorunların sebebini hariçte aramak gibi bir zaafımız var." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Diyanet İşleri Başkanı Görmez'den 'Hac' açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER