Maher Zain'den özel röportaj

Dünyaca ünlü İsveçli Müslüman, R&B şarkıcısı Maher Zain, Küre TV'ye yaptığı özel röportajında samimi açıklamalarda bulundu.

Maher Zain'den özel röportaj

Kariyerinde pek çok başarıyla anılıyorsun. Seni müzikle aynı çizgide buluşturan neydi?
Çocukluğumdan beri müzik hep hayatımdaydı. Babam Lübnan'da yerel bir müzisyendi. Müziğe karşı tutkum aslında böyle başladı diyebilirim. Müzik hep orada bir yerdeydi. Müzik dinlemekten, üretmekten ve farklı şeyler denemekten her zaman zevk aldım. Fakat müziğe profesyonel olarak 2005 yılında, dünyanın en büyük prodüktörlerinden biri olan RedOne ile tanıştıktan sonra başladım. Ve onunla profesyonel seviyede birlikte çalıştım. İşte hikayem böyle. 


Böylesine bir başarıyla ve şöhretle nasıl başa çıkıyorsun? 
Popülariteyle ya da popstarlıkla ilgilenmiyorum. Elhamdülillah birçok insana ulaştık ve hala ulaşmamız gereken çok insan var. İşimde daha dikkatli olmak ve hep iyi insanlarla karşılaşmak için her zaman dua ediyorum. Bunu niçin yaptığımı her zaman kendime hatırlatıyorum ve işimi doğru şekilde yapmaya çalışıyorum. Her zaman bu işi yapma sebebimize odaklanıyorum.

Sosyal ağlarla ve hayranlarla aran nasıl?
Elhamdüllilah iyi gidiyor. Facebook'ta yaklaşık 7 milyon takipçim var. Twitter'da da oldukça fazla. Her geçen gün büyüyoruz. Bu iyi bir şey.  Ayrıca insanların yaptığımız işleri beğendiklerini görmek çok güzel. Bundan dolayı gerçekten çok mutluyuz.

Seni dinleyen genç Müslümanlar'a müzik alanında kariyer yapmayı önerir misin?
Eğer yeteneğiniz varsa neden olmasın? Bu alanda bir şeyler yapabilirsiniz. Fakat bence, öncelikle kendinize bunu neden yapmak istediğinizi sormalısınız. Etrafınızda daima sizi doğru olana yönlendirecek ve tavsiyeler verecek birileri olsun derim. Çünkü buna ihtiyacınız olacak. Müzik kesinlikle bir mesajı iletmek ve insanlara ilham vermek için çok büyük ve güçlü bir araç. Eğer kişi yetenekliyse ve iyi amaçları varsa, kesinlikle bunu gerçekleştirmeli.

Türk müziği hakkında ne düşünüyorsun? Tanıdığın müzisyenler var mı?
Türk müziğine bayılıyorum. İbrahim Tatlıses, Tarkan, Mustafa Ceceli gibi isimleri sayabilirim. Ayrıca İbrahim Tatlıses'in prodüktörü Emre Moğulkoç'la bazı şarkılarım için birlikte çalışma fırsatı yakaladım. Gelecek albümlerimde de onunla iş birliğim devam edecek. Genel anlamda Türk müziğini Maşaallah harika buluyorum. Müzikteki duygu, kullanılan enstrümanlar oldukça farklı. Gerçekten yürekten geldiğini hissediyorsunuz.

İstanbul hakkındaki fikirlerinden bahsedelim biraz.
İstanbul'a ikinci kez geliyorum. Elhamdülillah dün Boğaz'ı görme şansı yakaladım. Tekneyle gezintiye çıktık ve muhteşemdi. Ve bu şehir hakkında her zaman iyi şeyler duymuşumdur. İnsanlar hep bahsederdi. "Türkiye'ye gidiyoruz", "İstanbul'a gidiyoruz" derlerdi. Hep seyahat edilecek bir şehir olarak anlatılırdı. Çok tarihi bir yanı var ve çok etkileyici. Burada olmaktan dolayı çok memnunum.

Bir rüya projen var mı?
Elbette. Bir sanatçı olarak insanlara ulaşmaya, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için küçük bir değişim yaratmaya ve katkıda bulunmaya çalışıyorum.  Arkamda küçük bir miras bırakmak ve iyi biçimde hatırlanmak istiyorum. Fakat hala yapılacak çok fazla şey var. Bu hayatta daha iyi şeyler yapma fırsatı bulacağımı umuyorum. 

Fikirlerin nereden geliyor? Süreç nasıl başlıyor?
Aslında her seferinde farklı gelişiyor. İslam'dan, dinimden, inancımdan, seyahatlerimden, deneyimlerimden, hayatın kendisinden; kısacası her şeyden ilham alabiliyorum. Şarkı söylemek için hayatın içinde çok fazla ilham bulabilirsiniz. Şarkı yaparken de süreç farklı işliyor. Bazen bir fikirle başlıyorum ya da birkaç kelimeyle. Bazen önce söylemeye başlıyorum, sonra melodi geliyor. Bazense sözleri en sonunda yazıyorum. Her zaman aynı olmuyor.

Sence şu an müzik endüstrisindeki en heyecan verici şey nedir?
Büyük bir endüstriden bahsediyoruz. Müslüman gençlik için alternatif bir şeyler sunmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda eğlenmelerini istiyoruz. Biz Müslümanlar'ın da eğlenmeye hakkı var. Sıkıcı insanlar değiliz neticede. Bir alternatif olmaya çalışıyoruz. 

Ait olduğun kültür projelerine nasıl bir katkı sağlıyor?
Hayatım, yaşam biçimim, geldiğim kültür, çalıştığım isimler yaptığım müziği kuşkusuz etkiliyor. Bir yandan Lübnan'a ait geçmişim müziğime doğulu bir tat katıyor. Bunun yanında tabii bir de İsveç tarafım var. Yani müziğim oldukça karışık. Doğu ve Batı'nın etkilerini taşıyor.

Rise Up / Colours of Peace albümü için bir şarkı hazırladın. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin bir şiirine dayanıyor, "Dünya"... Bu eseri seçerken ne düşünüyordun? 
Fethullah Gülen'in şiirlerinden yola çıkılarak hazırlanan bu projeye katılmak onur verici. Oldukça saygı duyuyoruz ve gerçekten bizim için bir onur.  Bu şiirleri dünyaya duyurmak istiyorlardı. Bu yüzden bize ulaştılar. Bize ulaştıkları gibi pek çok uluslararası sanatçıya ulaştılar. Çünkü şiirleri pek çok dile çevirmişlerdi. Daha sonra biz de şiirlere baktık. "Dünya" adlı şiiri seçtik. Bu benim de her zaman bahsetmek ve hakkında şarkı söylemek istediğim bir konuydu. Böylece seçimimizi yaptık. Elhamdülillah çok güzel bir şarkı ve Fethullah Gülen'le çalışmak bizim için çok güzeldi.

Sırada ne var? Gelecek projelerin neler?
"Forgive Me" adını taşıyan ikinci albümümü yayınladım ve şu an dünya turnesindeyim. Türk hayranlarım için bu albümde bazı sürprizler var. Albümdeki 4 şarkının sözleri Türkçe'ye çevrildi. Aynı zamanda çok fazla seyahat ediyorum ve üçüncü albüm için hazırlık yapıyorum.

<< Önceki Haber Maher Zain'den özel röportaj Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER