Kuzey Ren Vestfalya'da iki işsizden biri göçmen


Almanya'da işsizlik en çok yabancı kökenli göçmenleri vuruyor. 17 sosyal kuruluşun çatı kurumu niteliğindeki Freie Wohlfahrtspflege NRW, 2016 işsizlik raporunda eyaletteki göçmenlerin işsizlik oranını mercek altına aldı. Buna göre KRV'deki her iki işsizden biri göçmen. Freie Wohlfahrtspflege NRW acil tedbirler alınmasını istedi. İşsizlik en çok yabancı kökenlileri vuruyor. Almanya'nın nüfus bakımından en büyük eyaleti Kuzey Ren Vesfalya'da (KRV) her iki işsizden birinin göçmen kökenli olduğu tespit edildi.

Uzmanlar göçmen kökenlilerin iş piyasasından daha fazla engelle karşılaştığı, daha zor iş bulabildiğinde hemfikir. KRV'deki rakamlar da bunun somut göstergesi oldu. Eyaletteki işsizlerin kökenlerine bakıldığında, iş bulamayanların yaklaşık yarısının yabancı kökenli olduğu görülüyor. Sosyal kuruluşlar durumu vahim buluyor. Freie Wohlfahrtspflege NRW konuyu 2016 işsizlik raporunda mercek altına aldı. Freie Wohlfahrtspflege NRW raporunda göçmenler için daha fazla eğitim ve mesleki kvalifikasyon imkanları sunulmasını talep etti.

17 ayrı sosyal kuruluşun birliği konumundaki Freie Wohlfahrtspflege NRW, göçmenler arasında işsizliğin yüksek olmasının başlıca nedeninin eğitim ve meslek eğitimindeki eksikler olduğunu belirtiyor. Bu noktada rakamlar veren kuruluş, KRV'nin Ruhr bölgesindeki göçmenlerin yüzde 74'ünün hiç bir meslek eğitimi almadıklarına dikkat çekti. Aynı bölgede göçmen kökenli olmayanlar arasında hiç bir meslek eğitimi ve diplomasına sahip olmayanların oranı ise yüzde 48. Öte yandan KRV eyaleti çapında yaşayan göçmen kökenlilerin yüzde 12'sinin okul diplomasına da sahip değil.

Göçmen kökenli olmayanlarda ise bu oran sadece yüzde 2. KRV'deki göçmenlerin yüzde 42'sinin hiç bir mesleki eğitim diplomasına sahip olmadıkları bildirilen Freie Wohlfahrtspflege NRW raporda göçmen olmayanlarda bu oranın yüzde 14 olduğu kaydedildi.. Ruhr bölgesi ve tüm eyaletteki işsizliği masaya yatıran Freie Wohlfahrtpflege NRW göçmen işsizliğine karşı acil tedbirler alınmasını talep ediyor. Nitekim yabancı kökenlilerdeki yüksek işsizlik oranı, 4 milyonun üzerinde göçmenin yaşadığı KRV'yi zorluyor.

Freie Wohlfahrtpflege NRW raporunda önümüzdeki dönemde göçmen kökenlilerin mesleki kvalifikasyonuna daha çok önem verilerek ileriye taşınması gerektiğini, yabancı kökenlilerin hızla iş hayatına entegre edilmesini, özellikle de fazla uzmanlık gerektirmeyen iş hasalarına bir an önce entegre edilmeleri gerektiğini vurguluyor. Freie Wohlfahrtpflege NRW ancak bu şekilde göçmen kökenli işsizlerin Hartz IV sosyal yardımı çemberinden kurtarılabileceğinin altını çiziyor. CİHAN
<< Önceki Haber Kuzey Ren Vestfalya'da iki işsizden biri göçmen Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER