Lavrov: Çavuşoğlu'nu dinleyeceğim, bakalım ne söyleyecek


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mevkidaşı Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kadulis ile Güney Lefkoşa'da bir araya geldi. Lavrov, yarın başlayacak olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapılan görüşme teklifini reddetmediklerini kaydetti. Lavrov, "Çavuşoğlu'nu dinleyeceğim. Bakalım ne söyleyecek." dedi. Rus bakan, Türk mevkidaşının olaydan sonra kendisini telefonla aradığını ve bahanelerden başka bir şey söylemediğini öne sürdü.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un Güney Kıbrıs'taki temasları sürüyor. Bu sabah Rum lider Nikos Anastasiadis ile bir araya gelen Lavrov, daha sonra Kasulidis ile görüştü ve ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Lavrov, Türkiye tarafından düşürülen savaş uçaklarından sonra gerilen ilişkiler konusunda tavırlarının aynı şekilde sürdüğünü ifade etti. Çavuşoğlu'ndan AGİT'te görüşmek için yaptığı ısrarlı talebi reddetmediklerini belirten Lavrov, "Tavrımız hâlâ değişmedi. Henüz Türkiye'den bir özür de duymadık. Türkiye'nin ne yapması gerektiğini bildiğini umuyorum. Çavuşoğlu'nu dinleyeceğim. Bakalım ne söyleyecek, dinleyeceğim." dedi.

"İLİŞKİLER ARTIK ESKİSİ GİBİ OLMAZ"

Türkiye ile ilişkilerin bir daha eskisi gibi olamayacağına işaret eden Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Putin'in de bunu defalarca açıkladığını aktardı. Türkiye'nin ne yapıp yapamayacağını bilmediğini ama ne yapması gerektiğini bildiğini belirten Lavrov, "Bunu sadece Türkler değil tüm ülkeler biliyor." diye konuştu.

Rusya'nın Türkiye ile yaşadığı krizin ardından aldığı kararlarının yerinde olduğunu savunan Lavrov, "En büyük amacımız Türkiye'de gelişen terörün ülkemize gelmesini engellemek..." ifadelerini kullandı.

Rum Kesimi'nin bu süreçte kendileriyle hemfikir olduğunu söyleyen Rus bakan, son krizle ilgili olarak "Viyana'da (Suriye krizinin çözümü için) başlayan siyasi girişimin kopmasını isteyenler vardı. Böylece teröristlerin hem Suriye'de hem de Arap coğrafyasında güçlenmesini istediler." değerlendirmesinde bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in NATO-Rusya Konseyi toplantılarının yeniden yapılmasını önerdiğini aktaran Lavrov, "Rusya hiçbir zaman bu formatta ya da başka bir formatta NATO ile çalışmayı reddetmedi." diye konuştu.

ABD'nin Güney Kıbrıs'a silah ambargosunu kaldırdığının hatırlatılması üzerine Lavrov, bu durumun kendilerini ilgilendiren bir konu olmadığını ABD ile Güney Kıbrıs'ın meselesi olduğunu dile getirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Lavrov: Çavuşoğlu'nu dinleyeceğim, bakalım ne söyleyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER