Lüks İsviçre otelleri yabancı yatırımcıların eline geçiyor


Zengin ve varlıklı kişilerin gerek iş görüşmelerini gerçekleştirdiği gerekse de tatillerini geçirdiği İsviçre'nin lüks otelleri son yıllarda yabancı yatırımcıların ilgi odağında bulunuyor. Özellikle Amerikalı ve Çinli yatırımcıların İsviçre'nin beş yıldızlı otellerine ilgi göstermelerinin sebebi ise zengin vatandaşlarını bu otellere yönlendirmek.

İsviçre genelinde farklı sınıflandırmalara göre 89 adet beş yıldızlı otelin olduğu tahmin ediliyor. Bu oteller içerisinde 'Swiss deluxe hotels' kategorisinde bulunan 'palace' oteller ayrı bir yer tutuyor. Genellikle tarihi geçmişi bulunan, Alp dağlarında muhteşem tabi güzelliklerin içinde yer alan ve geleneksel İsviçre yönetim anlayışı ile idare edilen bu lüks otellerin dünyanın her yerinden zengin müşteri kitlesi bulunuyor. Fakat yıllar içerisinde yenilenme ihtiyacı duyan bu işletmelerin yüksek renovasyon giderlerini karşılamaları mümkün olmuyor. İşletmenin ihtiyaç duyduğu yatırım miktarı ise genellikle yurtdışından geliyor. Bir başka ifade ile yabancı bir yatırımcı uygun maliyetlerde aldığı otele aynı zamanda ciddi bir yenileme çalışması yapıyor.

Kamuoyuna açıklanan rakamlara göre 2012 yılında beş yıldızlı otellerin sahiplerinin yüzde 40'ı yabancı yatırımcılardan oluşurken geçen yıl bu oran yüzde 50'ye ulaşmış durumda. Bu konuya bir örnek olarak Alplerin en dikkat çeken yerlerinden olan Graubünden Kantonunda Flims köyünde bulunan Waldhaus Resort Hotel. Amerikalı girişimci James Zenni'nin yeni sahibi olduğu ünlü otel şimdilerde yenilenen yüzüyle tekrar eski ihtişamlı günlerini yaşıyor. Zenni ise bu durumdan endişe edilecek bir şey olmadığını aksine bölgenin ve ülkenin geleneksel anlayışı ile hizmet vermeye devam ettiklerini belirtiyor. Bir diğer örnek ise ülkenin en güzel göllerine ev sahipliği yapan Luzern'den. Luzern Gölü'nün kıyısında bulunan 'Palace Hotel' Çinli bir işadamı tarafından satın alındı.

Doğal güzelliği ile birlikte birçok avantajın bir arada bulunduğu İsviçre'de ağırlıklı olarak Avrupalı zenginlerin tercih ettiği oteller ilerleyen yıllarda Asyalı ve Amerikalı müşterilerin daha yoğun kullandığı işletmeler haline gelecek gibi gözüküyor. CİHAN
<< Önceki Haber Lüks İsviçre otelleri yabancı yatırımcıların eline... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER